Cikk megosztása
Közösségi finanszírozással menne alacsony alkoholtartalmú söröket árulni az USA-ba egy brit gerilla sörfőzde. A stout, pale ale, IPA és láger söröket készítő csapat valamennyi főzete kevesebb alkoholt tartalmaz 1,5 százaléknál. Vajon begyűrűzik hozzánk is ez a divat?
A nagy sörgyárak nyugaton már elkezdtek dolgozni az alacsony alkohol tartalmú portfóliójuk kialakításán, és a kisebbek is ráléptek már erre az útra. Az Egyesült Királyságban működő Big Drop Brewing kizárólag alacsony alkoholtartalmú sört készít, közösségi kampányt indított, hogy összegyűjtsön annyi pénzt, amivel el tudja indítani a bizniszt az USA-ban is.
Rob Fink, a sörgyár társalapítója szerint igazából a kisüzemek voltak azok, akik jó sört kezdtek el készíteni az alacsony alkoholtartalmú kategóriában, szóval igenis van keresnivalójuk a piacon. A cég kínálatában stout, pale ale, IPA és láger szerepel, amelyeket partner sörfőzdék gyártanak nekik.
A Global Market Insights kutatása szerint az alkoholmentes sör piaca 2024-re globálisan eléri majd 25 milliárd dollárt. Vannak olyan adatok, amelyek szerint 2018 nyarán az alkoholmentes sör eladások értéke 58 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, míg a 2,8 szátalék alatti, alacsony alkoholtartalmúaké 381 százalékkal nőtt 2017 óta. Hoppácska!
A Drinks Business szerint noha gyorsan nő a piac, az alkohol eltávolítására szolgáló gépek, illetve a speciális receptek kidolgozása drágítja a termékeket. A fogyasztók egy részte közben azért fanyalog, mert a kevés alkoholt tartalmazó sörök ízképe sajnos nem közelíti meg az „igaziakét”, hiszen azokban az alkohol íze is hozzájárul a teljes képhez. A Big Drop Brewingnál épp ezért tök új sörfőzési technikátkat kellett bevetni. Egyes receptekhez húsz különböző alapanyagot is felhasználnak, hogy „teljes ízű” sört tudjanak előállítani, kevés alkohollal.
Magyarországon egyelőre nagyon kevés példát latunk az igazán jó alkoholmentes, vagy alacsony alkoholtartalmú termékekre. Pedig úgy tűnik, a világ már elmozdult ezek felé a sörök felé.