Cikk megosztása
Az éleződő piaci versenyben 2017-ben kétféle kézműves sörfőzde alakulhat ki: az alacsonyabb árfekvésű termékeket előállító üzemek és a magas minőséget megkövetelő főzdék.
Ezt Szilágyi Tamás a Mad Scientist sörfőzde társalapítója mondta a 3. Gastro & Event Marketing Konferencián Budapesten, március közepén.
Szilágyi Tamás szerint miután 2011-ben legalizálták a házi sörfőzést és elindult a Főzdefeszt, hosszú évekig csak attól függött, hogy valaki sikeres főzdét tud-e működtetni, hogy van-e elég tőkéje az induláshoz. „Ebben az időszakban nem volt olyan sör, amit ne lehetett volna eladni, még akkor is gazdára talált, ha romlott volt” – érzékeltette a kisüzemi sörínség mértékét az előadó.
A gerilla sörfőzők szép lassan elkezdtek maguknak nevet szerezni, ám azzal szembesültek, hogy megfelelő technológia hiányában nem tudják hol lefőzni a receptjeiket, vagy hatalmasak a várólisták egy-egy bérfőzésre alkalmas főzdében.
Óriási volt tehát a kereslet a kézműves sörökre, 2016-ra azonban Szilágyi Tamás szerint a mennyiségi hangsúly a minőség irányába kezdett tolódni. Egyre több gerilla sörfőző döntött úgy, hogy megcsinálja a saját főzdéjét. A sorra nyíló kisüzemek következtében pedig a kocsmárosok abban helyzetben találták magukat, hogy már nem kell úgy kuncsorogni egy-egy bármilyen kézműves sörért, mint pár évvel azelőtt. Az új főzdékkel a termelés túlment a keresleten.
A Mad Scientistnél úgy gondolkodtak, hogy a sörforradalom második szakasza akkor kezdődik majd el, ha elkészül az első olyan sör, ami nem romlott, és mégsem lehet eladni. Ez is hamar eljött.
Szilágyi Tamás szerint 2017-ben a kisüzemi sör disztribúciója elindul az egész országban és a nagyobb vidéki városokban sem lesz gond jó minőségű kisüzemi/kraft söröket beszerezni.
A másik legfontosabb 2017-es fejlemény a nagy piaci befektetők megjelenése lesz. Növekszik a piac, nagy és modern új főzdék nyílnak, amelyek már nem „szerelemfőzdék”, hanem a piaci növekedést lovagolják meg.
Az előadó szerint a tovább éleződő piaci versenyben a kézműves sörfőzdék két kategóriára bomlanak: lesznek az alacsonyabb árfekvésben, 5-600 forint/korsó árban gondolkodók, akik ennek megfelelő technológiával dolgoznak, és lesznek a kraft kategóriájú sörök, amelyek inkább a prémium irányába orientálódnak, nem törődve azzal, hány forintra jön ki egy-egy sör ára.
A Mad Scientist társalapítója elmondta, hogy várhatóan az olcsó kézműves sörök között kialakul egy árverseny, hiszen az ár számít leginkább abban a szegmensben, a prémium kategóriában viszont minőségi verseny lesz. A kraft sörök előállítói azon fognak dolgozni, hogy egyre több sörük üsse meg az európai minőségi sztenderdeket, és terjeszkedni tudjanak külföldön.