Cikk megosztása
A malátagyártástól a kézzel történő címkézésig. Szerencsére az idén 165 éves Dreher Sörgyárakban rengeteg fotó készült arról, hogyan főzték, vagy épp csomagolták a sört az elmúlt másfél évszázadban. Mutatunk néhány remekül elkapott pillanatot!
Komlószüret
Abból az időből, amikor még a jelenleginél sokkal nagyobb területen termesztettek komlót az országban. A hetvenes években nagyjából 150 hektáron termeltek komlót Magyarországon, leginkább a déli határ mellett. Minden bizonnyal ezek a képek is valahol arra készültek.
Malátagyártás
A Dreher Sörgyárak alatti pincerendszer nem csak a sörök érlelésére és tárolására volt kiváló, hanem a malátázást is ott végezték. Persze ezt ma már külön malátagyárak végzik, de volt idő, amikor még a sörgyárak maguknak állították elő a malátát úgy, hogy a beáztatott árpát leszűrték, levegőztetve csíráztatták, majd a szemeket szárították és aszalták. Ez utóbbi hosszúságától és hőmérsékletétől függ, hogy világos, vagy sötétebb malátát kapunk.
Cefrézés
A kőbányán készített malátát csakhamar fel is használták: cefrézőkádakban vízzel elkeverték, melegítették, hogy a maláta keményítőtartalma cukorrá alakuljon. A sörléhez adták később a komlót, majd hűtötték a folyadékot aztán jöhetett a sörélesztő, és az erjedés – ma sincs ez másképp.
Erjesztés
Az erjedés során alkohollá és szén-dioxiddá alakul a sörlé cukortartalma. Ma ez leginkább már acéltartályokban történik, de régen nyitott kádakban ment végbe, nagyjából 9-10 nap alatt.
Ászkolás
A Dreher Sörgyárak hatalmas pincelabirintusa nem csak a malátagyártásra volt nagyszerűen használható, hanem arra is, hogy a sör utóérlelése, vagyis az ászkolás is ott történjen. Volt idő, hogy a télen a Dunán vágott jég hűtötte egész évben a sörök érlelésére használt pinceágakat.
Hordómosás
Amikor a sör elkészül, palackba, vagy hordóba – ma pedig már dobozba is – fejtik. Ez az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő folyamat, hiszen maximális higiéniára van szükség ahhoz, hogy a sör a megfelelő ideig friss maradjon. Napjainkban ezeket a munkákat természetesen legnagyobb részt gépek végzik, ezen a képen viszont még az látszik, milyen kemény munka lehetett a hordómosás.
Palackozás
Az első magyar sör, amely palackban is kapható volt, 1870-ben jelent meg, és a Dreher Sörgyárban készült. A korszerű palackozógépek megjelenése előtt bizony még az üvegekbe töltés is kézzel zajlott: nem is lehetett könnyű munka, hiszen a sörösüvegekből rengeteget kellett megmozgatnia egy palackozómunkásnak. Íme egy korabeli berendezés, amely segített 25 üveget egyszerre a rekeszbe tenni.
Minőségellenőrzés
A rengeteg odafigyelés dacára előfordulhatott volna, hogy nem megfelelő sör hagyja el a sörgyárat, hogyha nem végeztek volna minden nap szigorú minőségellenőrzést. Persze ma ez már nem a képen látható módon történik.
Címkézés
A korszerű palackozógépek megjelenése előtt bizony még ez is kézzel, egyenként zajlott. Vajon mennyi címkét tudott felragasztani a leggyorsabb címkéző munkatárs? 🙂