Cikk megosztása
Kiadta éves jelentését a Brewers of Europe. Az Európai Sörgyártók Szövetsége szerint már több mint 10 ezer sörfőzde működik az unióban, számuk folyamatosan nő, csakúgy mint a termelés, a fogyasztás és az export is.
Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetségének főtitkára a jelentés bevezetőjében egyebek mellett azt hangsúlyozza, hogy Európa-szerte nőtt a sörtermelés az elmúlt időszakban, és az EU-s adat az évtizedben idén először meghaladja a 400 millió hektolitert.
A főtitkár szerint egyre többen választják a különböző söröket az alkoholos italok palettájáról, és ebben bizonyára az is közrejátszik, hogy a kínálat változatosabb, mint valaha. Bergeron fontos lépésnek tartja, hogy a Brewers of Europe tagjai ősszel nyilatkozatot írtak alá, amelyben vállalják, hogy 2022-ig a sörök csomagolásán is részletesen feltüntetik az összetevőket, valamint a tápérték információkat.
A szakember a söripar fenntarthatósági kérdéseit is kulcsfontosságúnak tartja, megjegyezve, milyen fontos lépéseket tettek ezzel kapcsolatban a gyártók az antwerpeni Brewers of Europe fórumon, valamint hozzátéve, hogy milyen sokat vár a 2020-ban, Brüsszelben megrendezendő újabb tanácskozástól, no meg attól, hogy jövőre újra akarják indítani az Európai Parlament sörklubját.
És akkor jöjjenek az ígért táblázatok! Először egy az európai sörterlemési adatokról, országokra lebontva. A lengyelek mennyire nem viccelnek?!
Aztán a sörfogyasztási adatok, per fő. Itt azért nincsenek olyan nagy meglepetések. Mi 64 litert iszunk évente.
Végül pedig egy térképre rakott adat, az egyes országokban működő kisüzemi sörfőzdék számáról. Eszerint 2018-ban nálunk 74 ilyen működött.
A teljes jelentls itt olvasható (pdf).