Cikk megosztása
A nyári bulik kedvenc itala (a könnyed fröccsök mellett) kétségkívül a sör. Abból is a világos, pils típusúakat fogyasztja legszívesebben a magyar. Az aranyszínű, kellemesen hűvös, hófehér habkoronával csábító pils önmagában is nagyszerű, de van pár olyan grillkaja, amelyek fokozzák az élményt! A Bitburger partihordóhoz választottuk ki öt kedvencünket.
A német pils az a sör, amelyhez világszerte minden mást hasonlítunk. Szeretjük, mert nagyszerű harmóniában van a fűszeresség és a test, elegáns, a 4,8 százalékos alkoholtartalom lehetővé teszi, hogy ne csak egyet igyunk belőle, illetve hagyja érvényesülni a sörhöz választott ételeket is.
Nem véletlen hát, hogy a pils az a sör, amelyet legtöbbször választanak a fogyasztók, legyen szó fesztiválról, kerti buliról, strandolásról, vagy hosszas, nyáresti baráti eszmecserékről. Németországban, csapolva a Bitburger a legkedveltebb pils típusú sör, a márka és a stílus történetével ebben a cikkünkben foglalkoztunk. A történeti áttekintés után pedig elmélyedtünk abban, szerintünk milyen, kerti partin is elkészíthető ételekkel működik legjobban a Bitburger Premium Beer.
Játssz velünk és nyerj Bitburger partihordót!
Fűszeresen frissítő
Amikor az 1817-ben alapított bitburgi sörgyár elkezdte készíteni a Bitburger Premium Beert, az volt a céljuk, hogy a helyben megtalálható alapanyagokból kihozzák a legtöbbet. A viszonylag kemény víz, a saját élesztő, a helyi komlófajták és a német maláta egy könnyed, halvány arany színű, száraz sört eredményezett, amelynek aromái már a pohárba töltéskor felszabadulnak. A frissítően szénsavas, fehér habbal koronázott sör kóstolása közben közepesen fűszeres, enyhén gyógynövényes komlójegyeket, kellemes, malátás illatot érezhetünk.
Az intenzív szénsav, a visszafogott malátás édesség, a krémes test és a komlók fantasztikus harmóniát alkotnak, ezen tulajdonságai miatt pedig igen sokféle étellel állítható párba. Nézzünk pár olyat, amelyek a leginkább előkerülhetnek egy nyári buliban!
1. Sajtok
Kezdjük az előételekkel, vagy a sörkorcsolyának is kiváló sajtokkal! A pils típusú sörök mellé klasszikusan könnyebb sajtokat szeretünk fogyasztani. Hogyha ehhez a sörhöz választunk, nem kell a hosszasan érlelt, vagy a kékpenészes tejtermékek között keresgélni: nagyszerű lesz egy camembert, egy brie, vagy egy enyhébb cheddar, esetleg érettebb, jó minőségű trappista. A fehér penészes sajtok grillezése egyébként is nagyon divatos manapság, bátran próbálkozhatunk a Bitburger mellé grillezett camemberttel is.
2. Olíva és más ínyencségek
Ha pedig csak sörkorcsolyának szeretnénk enni a sajtokat, nem kell lemondanunk a többi, mediterrán országokban szokásos kísérőtől, így a (zöld) olíva bogyóról, vagy akár a farkasbabról sem – nem véletlen, hogy a Földközi-tenger partvidékein ezekkel isszák a világos láger söröket!
3. Grillkolbászok
Magyarországon igazi nemzeti sport lett a grillezés: tavaly május és augusztus között 1200 tonna grillkolbász fogyott a boltokban, és az elérhető széles kínálatnak hála, már nem csak a jól ismert paprikás kolbászokat grillezzük, hanem a különböző, német eredetűeket is. A Bitburger mellé próbálkozzunk ezekkel, hiszen a különböző, német kolbászok jóval visszafogottabb ízvilágúak, mint a magyar rokonaik.
Ugyan bajor származású, tehát Bitburgból nézve picit messziről jön, de a Bitburgerhez nekünk a Weißwurst, azaz a müncheni fehérkolbász grillezett változata jött be leginkább. A petrezselyemmel és citrommal ízesített kolbászt mintha épp ehhez a sörhöz találták volna ki!
4. Pikáns fogások
A Bitburger keserűsége jól működik együtt a pikáns, zsíros ételekkel is. A dús szénsav pedig frissítően hat, és valósággal letisztítja az ízeket a szájból. Emiatt a Bitburgert nyugodtan próbálgathatjuk az olyan klasszikus magyar grillkajákhoz, mint a mustáros tarja, de egy vagányan currys, rácson sütött csirkecombfilének is üdítő társa lesz!
5. Halételek
Ugyancsak a szép malátás jegyek és a száraz kesernyésség az, ami miatt a Bitburger ott is beválik, ahol leginkább a (habzó)borokat szokás elővenni. A grillezett tengeri finomságokra, illetve halakra gondolunk. A komlókeserű és a tengeri gyümölcsök édeskés íze, némi zöldfűszerrel megspékelve fantasztikus élményt biztosít! De ne legyünk igazságtalanok, mert az édesvízi halakkal is jól működik ez a sör: nekünk nincs olyan balatoni hétvége, amikor kihagynánk, hogy igyunk egyet a sült keszeg mellé!
(x)