Így kerül a pohárba az első magyar cask ale

Írta: BeerPorn.hu

2016-04-09 | 08:03 Magazin

district9_sortura

Pénteken 5 órától kóstolható az első magyar cask ale, amit az Élesztő a londoni Signature Brewery-vel, és az Angyal utcai Hübrisszel kooperációban főzött a Guri sörfőzdében.

A cask ale valódi különlegesség, hiszen Nagy-Britannián kívül igen kevés helyen találkozni vele. Szűretlen, élő ital, amelyhez a csapoláskor nem kerül plusz szén-dioxid. Emiatt kell hozzá egy, a hagyományostól eltérő csapolóberendezés is, amit az elmúlt napokban építettek ki az Élesztőben.

A cask ale csapolása egy tradicionális szervírozási mód, amely a korabeli Nagy-Britannia területéről származik. A sörfőzdék a nyílt erjesztőkádas főerjesztés után a sört nyomástartó fahordókba rakták, majd ezeket kb. 2-3 hetes kondicionálás után a kocsmába szállítva, a hordó tetején, illetve oldalán egy-egy lyukat ütve szervírozták – olvasható Kosztolányi-Baji Zsolt, a Hübris sörfőzője, a BeerPorn.hu-nak küldött leírásában.

A sört egy pumpa segítségével csapolják, ám előbb a horóval van némi munka. Megnéztük:

A cask ale igen kevés helyen található meg az öreg kontinensen, szóval érdemes megkóstolni, az Élesztőben pénteken még 200 liter volt belőle. Biztosan maradt még valamennyi…

Ha pedig az Élesztőben jártok, ne feledjétek, hogy most van az első District9, ahol 1999 méteren, 99 csapon a legkülönfélébb kisüzemi sörök kóstolhatóak a 9. kerületben, ami most tényleg a „craft beer negyed”. A résztvevő helyeken ilyen térképet lehet szerezni, és indulhat a móka, azaz a pecsétgyűjtés!

district9_terkep