Európa komlótermelő vidékein lezajlott, vagy épp most zajlik a komlószüret. Ebből az alkalomból a körmére néztünk az iparág állapotának, és legfőképp annak, milyen hatással volt rá a járvány és a gazdasági visszaesés.
Hírek
A mai Csehország területén főzhettek legrégebben sört, méghozzá gyógynövényekkel. Ennek bizonyítékát találták meg cseh régészek abban a bronzedényben, amelyet 2017-ben fedeztek fel a kelet-csehországi Pardubice melletti Kladina településen.
Eddig mintegy húsz magyar kisüzemi sörfőzde csatlakozott az október 2-án tartandó Nyitott Főzdék Napjához, amelyen tárt kapukkal várják majd a sörkedvelőket. Az eseménynek idén először kiemelt sörtípusa is lesz.
Újabb három étterem kapott egy-egy Michelin-csillagot Horvátországban, így már tíz csillagos helyre ülhetünk be enni a déli szomszédnál.
Az Európai Unió Statisztikai Hivatala az uniós átlagárhoz hasonlította az egyes országok italárait. Eszerint a közép-európai országokban alacsonyabbak az árszintek, mint máshol a kontinensen.
Ha jól működne a betétdíjas rendszer, a szakértők egybehangzó véleménye szerint az üveg lenne a legkevésbé környezetterhelő csomagolási megoldás a sörök esetében is. Ám miközben a sörcsapból is a környezetvédelem folyik, inkább az újrahasznosítható csomagolóanyagok irányába indult el az iparág.
1200 km, 26 felkeresett település, rengeteg nagyszerű arc, finom italok és ételek, számtalan csodálatos hely. A nagy balatoni turnénk volt 2021 nyarának kedvenc projektje.
Két újabb étterem, az Essencia és a Salt is Michelin-csillagot nyert a budapesti Michelin-kalauz csütörtöktől elérhető, legfrissebb kiadása szerint, amelynek kritikusai hat új étteremmel egészítették ki az ajánlott helyek listáját is.
Saját sörsorozatot csinált a One Beer, amely hat különböző gose típusú sört tartalmaz. Az is előfordulhat, hogy a címkéken feltűnő alakok ismerősek lesznek valahonnan, de ez állítólag csupán véletlen.
A hazai sörgyártás volumene nagyot esett 2020-ban a járvány hatására. Idén sikerülhet ledolgozni valamennyit a hátrányból, de a számokból látszik, a pandémia előtti szintre még nem sikerül felkapaszkodni.