fbpx
Több mint egy hét telt el az éttermek és sörözők magyarországi bezárása óta. A korlátozás első körben 30 napra hirdették ki, azaz elvileg december 10-ig tart, ha nem hosszabbítják meg. Mire számítanak most a vendéglátók, és mik a nemzetközi tapasztalatok?

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a főváros belső kerületeiben a vendéglátóhelyek fele mehet csődbe a következő hetekben. A túlélés esélye csak a magyar vendégkörre építő üzleteknél van meg.

Az év korábbi időszakában felmérték, milyen visszaesésre számíthat a globális alkoholipar a járvány miatt. Most úgy fest, a számok sokkal jobbak, mint amilyeneket várni lehetett, és ez egy új korszak kezdete lehet.

Két héttel a megjelenés után, a gyár visszahívta a Guinness 0.0-át. Ugyan Magyarországon hivatalosan még nem volt beszerezhető az újdonság, ha mégis van belőle valakinek, ne igya meg!

Magyarországon egyébként a járványmentes időszakban is sokan vannak, akik többet isznak a kelleténél, de a korlátozások kiterjesztésével ez tovább nőhet.

Fekete napja ez a mai a vendéglátásnak. Az amúgy is roppant nehéz helyzetben lévő éttermek és kocsmák a kényszerű lezárás miatt kedden lehetnek utoljára nyitva. Ezért szinte mindenhol akciókkal várják a vendégeket.

Kedd éjféltől minden gyülekezés tilos, bezárnak az éttermek, bezárnak a pubok, csak a házhoz szállítás, megy majd tovább. Jön a járulékmentesség, és a fizu felét az állam fizeti.

Minden szigorítással kevesebb a vendég és a vásárló, a főváros legnépszerűbb utcáinak kereskedői úgy érzik, teljesen magukra hagyták őket a járványhelyzetben.

A Cseh Főzdék Egyesülete a kormányhoz fordul segítségért. Az országban a járvány miatt az alapszükségleti termékeket árusító boltokon kívül minden üzlet és szolgáltatás be van zárva, illetve szünetel. A sörfőzdék pedig „százmillió koronákat veszítenek” havonta.

Nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű, mikor is kell maszkot viselni, vagy nem viselni mától a vendéglátóhelyeken. Itt vannak a gyakorlati tudnivalók!

November elsejével, immár ötödik alkalommal indult el a Kék Pont Alapítvány Száraz November nevű programja, amely felfogható egy alkohollal kapcsolatos, önismereti tréningként is.

Az éttermek és sörözők biztonságosak, bezárásuk pedig többet árt, mint használ. A vendéglátóipari szektor egész Európában csak a fertőzések nagyon csekély hányadáért tehető felelőssé, illetve sokkal biztonságosabb mondjuk kocsmába menni, mint egymásnál vendégeskedni - áll egy elemzésben.