Cikk megosztása
5 százalékkal tudja a csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását az AB InBev, ha bejön a terv, amelynek lényege, hogy forralás helyett nitrogént vagy szén-dioxidot nyomnak a tartályba.
Környezetbarát módon fogja előállítani termékeit AB InBev, belgiumi székhelyű söróriás. Az újítás eredményeként 5 százalékkal tudják majd csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat.
Az új technológia lényege, hogy az erjedés előtti malátázáshoz szükséges gázbuborékokat a víz és a komló forralása nélkül állítja elő. Vagyis forráspont alattira melegítik a főzetet, majd nitrogént vagy szén-dioxidot engednek a tartályba, hogy buborékokat képezzenek. Mivel a sört a kezdeti szakaszban alacsony hőmérsékleten főzik, így hosszabban friss is marad. A késztermékben található buborékokat hagyományos módon képezik a maláta keményítőtartalmának cukorrá alakításával vagy túlnyomással a hordózás során.
A cég négy éven át kísérletezte ki a módszert egy leuveni üzemében, majd nagyobb mértékben két brit gyárában. Az új előállítási mód miatt az elkészült sör semmit sem veszít ízéből, de kevesebb hőt és vizet használnak fel a folyamatban – adta hírül a The Guardian.
David De Schutter, a vállalat európai kutatási igazgatója elmondta, hogy mindent csupán a forráspont alá hevítenek, és ezzel 80 százalékos energia-megtakarítást érnek el. Jóval kevesebb hő párolog el, ami azt jelenti, hogy kevesebb víz szükséges. Az elpárolgott vizet öt százalékról egy százalékra tudják leszorítani.
A cég közölte, hogy ha az új technológiát valamennyi üzemében bevezetik világszerte, akkor évi 5 százalékkal csökkentik széndioxid-kibocsátásukat, ami 120 ezer család energiafelhasználásának felel meg. Azt remélik, hogy tíz éven beleül valamennyiz üzemük alkalmazhatja azt, és felajánlották, hogy ingyen megosztják a szabadalmaztatott technológiát a kisebb sörgyártókkal.
(MTI)