Cikk megosztása
Nem menekülünk, rohamosan közeleg a karácsony. Ha másból nem is, abból biztosan látszik, hogy kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit. Mi pedig megnéztük, melyek azok az aktuálisan elérhető kisüzemi sörök, amelyek a legjobban működnek az ünnepek klasszikus sütijeivel.
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén már a harmadik alkalommal hirdette meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára hagyományos diós és mákos, valamint ínyenc kategóriában.
A hagyományos diós kategóriában az aranyérmet Kara József Zoltánné (Erika Cukrászda, Kesztölc) nyerte el. A legtutibb mákost Novák Ádámnak és Puskás Róbertnek (REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged) ítélték oda. Az ínyenc kategóriában perdig Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) brillírozott, Mennyei ajándék elnevezésű bejglijével. A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíjat pedig Vadócz Jenő nyerte el a Mennyei ajándékkal, egy fűszeres, pekándiós, karamellizált almás bejglivel, amelyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikánsságát, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.
Nem általános (még), hogy különféle söröket épp bejglik mellé kóstolgassunk, pedig egyes kisüzemi, ünnepi tételek kiválóan harmonizálnak a klasszikus és a szokatlanabb töltelékkel megpakolt bejglikkel is.
Előbb a dióshoz!
A diós bejglik szegfűszeges, enyhén fahéjas, és persze kellemesen „süteményes, tésztás” ízvilágához nem nehéz jól illő sört találni. Egy sima belga ale is nagyszerű társa lehet, de most mégis inkább a Szent András Sörfőzde 2022-es Esthajnalát javasoljuk, ami ugyancsak egy belga ale stílusú erős ale, malátás édességgel és mézeskalács ihlette fűszerekkel.
Egy fokkal vadabb választás, de jól sül majd el, ha a diós bejgli mellé a HopTop Eisbock+ kerül a poharakba. Ez a sima Eisbock, vagyis a fagyasztással koncentrált láger még feljebb tekert változata, amely 15,5 százalékos alkoholtartalmával igencsak tekintélyt parancsoló. A német duplabak alapokon nyugvó sör íz és aromaintenzitása mesés, ízvilága pedig annyira ünnepi, süteményes, édes és aszalt gyümölcsös, hogy szinte bármilyen sütivel jó párost alkot.
Mi mehet a mákos mellé?
A mákos bejglihez elsőre nehezebb választani. Időnként persze feltűnnek különféle mákos sörök, de a mákkal nagyon nehéz jó sört főzni, közelítsük meg inkább egészen máshonnan a dolgot! A mákon kívül meghatározó a bejgliben a fahéj, a vanília, a mazsola, a citromhéj, esetleg a kandírozott narancshéj. Ezek fúziójához pedig igazán körültekintően kell válogassunk!
Lássunk hát két idén igazán ünnepi tételt! Az egyik a Fehér Nyúl Uenukuja, egy gazdag imperial stout, amelyet a tartályérlelést követően három részre osztottak: egyharmada . Egy Martinique-i, egy másik harmada szűsz jamaikai, a harmadik harmad pedig használt jamaikai rumoshordóban érlelődött nyolc hónapig, majd újrablendelték az egészet. A rumos hordók vaníliás, ünnepélyesen édeskés, kókuszos, fás aromái úgyis olyan erőteljesek, hogy ráerőltetik az akaratukat bármilyen bejglire, de egy jó süteménnyel komoly desszertet alkotnak.
Pekándiós mellé keresel sört?
Végül pedig lássuk, mi van, ha a Promenád Kávéház, azaz Vadócz Jenő Mennyei ajándék nevű, különdíjas bejglijéhez bontanál valamit! Ugyebár ez volt a pekándiós, karamellizált almás sütemény, szerecsendióval, gyömbérrel, szegfűborssal és fahéjjal!
Ebben az esetben bátran rámehetsz a Horizont 2022-es Night Shift sorozatából az Imperial Pecan Pie Stoutra, amit Tennessee whiskey hordóban érleltek. Brutális a sör, fajtáját tekintve egy pastry stout, amelyet az amerikai pekándiós pite inspirált. Ez a süti az USA deli államaiban ismert igazán, így a bourbon whiskey hordóban történő érlelés kézenfekvőnek tűnik. Szóval vaníliás hordóaromák, pekándiós karakterek, félelmetes intenzitás. Ünnep van. Vagyis lesz, na!