Cikk megosztása
Három, friss komlóval készült sör is bekerült havi sörajánlónkba, és ez még szinte semmi! Merlot szőlőhéjon erjesztett wild ale, Sabro komló hegyekkel készült NEIPA, festbier és wee heavy is van itt! Minden cseppjük arany!
Monyo Brewing Hungarian Terroir Spontan Merlot
Szokásos havi sörajánlónkban van szerencsénk bemutatni a Monyo Hungarian Terrior sorozatának új darabját. Ez az a széria, amelyben borászatokkal együttműködve olyan wild/grape ale-ek, vagy épp imperial stoutok készülnek, amelyeket nem lehet még egyszer megcsinálni. Egyediek, és tényleg nagyon különlegesek.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A legújabb, a Villányi borvidékről, Lelovits Tamás pincéjéből származó Merlot szőlőhéjon erjedt, boroshordókban, de még 2018-ban. Azóta szintén fahordókban iskolázták, és most jött el az ideje annak, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa. Nézd, milyen szuper színe van! Letagadhatatlan a szőlős-boros ízvilág, sőt, még a hordós jegyek is felfedezhetőek benne. Fanyar, illatában és ízében hűvösen gyümölcsös, szőlős, fás jegyek érezhetők. A 8,3-as alkoholt sikerült teljesen eldugni benne és szuper a vége is, egész hosszan kísér a karaktere. Az eddigi legjobb darab a Hungarian Terrior-ok közül!
First Craft Beer Sup Bro
Ugyancsak októberi a First Craft Beer Single Hop, dupla New England IPA-ja, amely nem szól másról, mint a Sabro komlóról. Mókás, hogy ezt a komlófajtát kb. akkorra nemesítették ki, amikor az előző sörbe kerülő Merlot szőlő termett… A Sabronak viszont ez a két év is elég volt ahhoz, hogy karriert fusson be, hiszen igen intenzív trópusi gyümölcsös, sőt, kókuszra emlékeztető aromái vannak. Nem csoda, hogy szeretik a sörfőzők!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Sup Broba 24 grammnyi került belőle, literenként, szóval minden adott ahhoz, hogy ezzel a sörrel felfedezhessük, mit tud a Sabro! Kitöltve a sör annyira hozza a New England IPA feelinget, hogy leginkább az általános iskolai körte és baracklevekre emlékeztet a megjelenése. Illata édes, őszibarackra emlékeztet, nagyon citrusos, és szépen felismerhetőek a mandarinos jegyek is. Utóbbiak ízben erősödnek fel, trópusi fűszerekkel egészülnek ki, és jó a sör krémes teste is. A dupla hidegkomlózás megtette a hatását, tényleg nagyon intenzív az élmény!
Monyo Brewing & Uradalmi Sörmanufaktúra Hop Harvest IPA 2020
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ez már az ötödik kollab, frisskomklós IPA a Monyo és az Uradalmi közreműködésével, abból, a saját komlóból, amely Válon termett. Idén kb. 90 kiló tobozt lehetett leszüretelni Válon, szóval jutott a sörbe jócskán. A keserűségről a Northern Brewer és a Magnum, az aromákért a Centennial, Cascade és a Chinook komlók felelnek.
Jönnek is a virágos és citrusos jegyek, majd megfigyelhető a fenyős, grapefriutos, zöld karakter is. Ami pedig a fajtát illeti, ez egy klasszikus, amerikai IPA, 5.8 százaléknyi alkohollal, tök egyensúlyos.
Yeast Side Freshside és Zentus & KEG Sörművház Harvestcoast
Itt írtunk róla, hogy idén három frisskomlós sör került kereskedelmi forgalomba. A másik kettő a Yeast Side Freshsideja, és a Zentus, KEG Sörművházzal közösen készített Harvestcoast IPA-ja volt. Mindkettő izgalmas koncepcióból született, itt tehát többet is olvashatsz róluk.
First Craft Beer Oktoberfest
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Jöjjön egy kicsit (nagyon) más stílus is! A First Craft Beer ugyanis idén is elkészítette a saját fesztiválsör variánsát, vagyis az Oktoberfestet, ami egy könnyed, kellemesen malátás lágersör. Olyan, miből tényleg meg tudsz párat inni, ha fesztiválhangulatban vagy. Perle, Hallertauer, valamint Hersbrucker komlókkal készült, kesernyés, de a malátás édesség azért nagy hangsúlyt kap benne.
Fehér Nyúl Brewery Sink
A Fehér Nyúlnál rendre bátran belenyúlnak (bocs!) olyan sörtípusok készítésébe, amelyek vagy igen megosztóak, vagy egészen egyszerűen alig ismertek itthon. Nos, a wee heavyre simán mindkettő jellemző. Ez a skót típus ugyanis erős (ebben az esetben 7 százalékos), és a komló a lehető leginkább másodhegedűs benne, hiszen a malátáról szól, ráadásul szénsavból is alig jut bele.
Fontos, hogy – elég ha csak a Skót-felföld tőzeges, füstös malátáira gondolunk – megjelenjen benne a füstös érzet is, illetve mivel a maláta a fő aromaképzője, ez elsősorban karamellként jelentkezik, ami ugyancsak tovább árnyalja az összeképet. Nem véletlen, hogy ebből a típusból a hazájában tradicionálisan csak kis adagokat szokás felszolgálni, egyáltalán nem az a típus, amit gyorsan elfogyaszt az ember.