Cikk megosztása
A nagyon erős februári felhozatal után a március talán kevesebb sörbemutatót hozott, volt viszont néhány szuperizgalmas főzet. New England IPA, sav, gyümölcsorgia és malátahangsúly. Szubjektív válogatásunk következik.
First Craft Beer Ninkasi
A First Craft Beer nagyon rápörgött a New England IPA témára: sorra hozza ki a stílus különböző irányzatait kegben és dobozban is. A legutóbbi a Ninkasi, egy New England Oat IPA, vagyis egy zabos megfejtése a témának, vagonnyi Amarillo, Citra és Equanot komlóval. Citrusos, mint egy jó nyári koktél, és legalább olyan ködös, mint a ’80-as évek brit dark rock lemezei.
EDGE Brewing, TuffBuzz, Black Horn, Mad Scientist – Hidden Jam
Ez bizony már gruppen. 🙂 Négyes kollab, a spanyol EDGE Brewing arcaival. Egy epres-rebarbarás saisonról van szó. A Vallóniából származó saisont tradicionálisan márciusig főzték, és nyáron itták a földeken dolgozó melósok. A premier ezért ha úgy nézzük, várhatott volna még, de teljesen érthető, hogy egy friss, agyongyümölcsözött verzió nem olyan, amit könnyű kivárni. No meg ezt tuti nem a melósok tolják majd, mert – ahogy a Mad honlapja fogalmaz: „egy használt suzuki árát azért belevertük eperben és rebarbarában – biztos, ami biztos – és végül egy folyékony francia saison élesztővel erjesztettük”.
Hopfanatic Brewery Sexy and I Know It
Ez egy american imperial lager, 9% alkohollal. Szóval egy picit sem a megszokott vonulat, de nem is várnánk mást a Hopfanatictól. Rengeteg Maris Otter maláta, pilsner élesztő és Amarillo, Chinook, Centennial, Simcoe és Citra komlók. Könnyed – már ha lehet egy ilyen sörre ilyet mondani –, maláta- és alkoholédes, szuperkekszes, és finoman gyümölcsös.
Reczer Ser – Collabrew Series #11 – Csikar
Személyes kedvencünk a Csikar, aminek a nevén a kevésbé sörissza haverjaink csak röhögtek, pláne, miután megtudták, hogy egy savanyú sörről beszélünk. Egészen konkrétan egy tőzegáfonyás sour ale-ről van szó, ami ráadásul sötét, mint az éjszaka. Ez egy nagyon izgalmas darab, annyira punk, hogy tulajdonképpen egyféleképp lehet csak megfogalmazni, milyen is pontosan: kib*szott savanyú. Miközben nagyon gyümölcsös, de picit sem abban az értelemben, ahogyan ezt a kifejezést a legtöbbször használjuk. Az megvan, amikor októberben a fagy már megcsípi a kökényt, te meg leszedsz pár szemet megkóstolni, és olyan fanyar, hogy arcokat vágsz? Na, ez pont az az érzés. Olyan mennyiségben nem próbáltuk, de olyan 3-4 üveg már egészen tuti a nevéhez méltó hatást vált ki.