Cikk megosztása
Az Európai Sörgyártók Szövetsége szerint eljött az idő arra, hogy kontinens-szerte megkönnyítsék a vendéglátás vállalkozásai és a sörfőzdék számára a vírus utáni újraindulást. A szervezet javaslatokat is megfogalmazott a döntéshozók számára.
Az európai sörszövetség március végén tett közzé nyílt levelet, amelyben azt írták, támogatják a vírus terjedésének korlátozására hozott rendkívüli intézkedéseket, de gyors és hatékony beavatkozást sürgettek a károk enyhítésére. A levelet többek között az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, az uniós országok pénzügyminisztereinek küldték el, és hangsúlyozták benne, hogy Európában a sör évszázadok óta a társadalmi összejövetelek része, amely mindig is elősegítette a helyi közösségek és a kultúra szerveződését. Hatékony intézkedések nélkül a sörgyártásban és értékesítésben dolgozó vállalkozások nagy része eltűnhet az európai térképről, drámai módon és visszafordíthatatlanul megváltoztatva a földrész társadalmi életét.
Lassan tér vissza a fogyasztói bizalom
A szövetség most a vendéglátás óvatos és fokozatos újraindításának apropóján tett új javaslatokat, beindítva a #reconnect kampányt.
A program honlapján úgy fogalmaznak, hogy a vendéglátóipar újbóli megnyitását biztonságos és fenntartható módon kell végrehajtani. Felhívják a figyelmet, hogy a vendéglátás jelenleg növekvő költségekkel, alacsonyabb kapacitással, kevesebb vásárlóval működik, így a jellemzően kis vállalkozásoknak, célzott és folyamatos támogatásra van szükségük addig, amíg a fogyasztói bizalom fokozatosan helyreáll.
Az Európai Sörgyártók Szövetsége szerint a vendéglátóipar és az azt ellátó sörfőzdék az európai kultúra szerves részét képezik és megkerülhetetlenek az identitás, a turizmus és a gazdasági működés jövője szempontjából. A lezárások enyhítésével arra ösztönzik a vendégeket, hogy ismét éljenek társadalmi életet, találkozzanak a barátaikkal, látogassák a kedvenc éttermeiket és bárjaikat, segítve ezzel a teljes ellátási lánc újbóli beindulását.
A döntéshozóknak pedig megfontolásra javasolják a vendéglátásban az áfa csökkentését, az újranyitásra rugalmas támogatási és hitelrendszer kialakítását, illetve a jövedéki adóterhek felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a kisebb főzdéknek, vagy az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök után kevesebb adót kelljen fizetni – segítve ezzel a gazdasági fellendülést, támogatva a fogyasztókat és az egész iparágat.