Cikk megosztása
Az Erdinger itthon az egyik legjobban csengő nevű sörmárka, pláne, ha búzasörökről van szó! Az Erdingben, Münchentől nem messze működő sörfőzdét Johann Kienle alapította 1886-ban.
A ma már tízféle sört (Weissbier, Urweisse, Dunkel, Kristall, Schneeweiße, Pikantus, Sommerweisse, Oktoberfest, Leicht és Alkoholfrei) készítő sörgyár igazán kis főzdeként kezdte. Több tulajdonosváltás után 1935-ben került Franz Brombach tulajdonába, aki fiával, Werner Brombach-hal évtizedeken keresztül komoly fejlesztéseket vitt végbe.
A termelést sikerült egyre növelni: a hatvanas évekre már Németország különböző régióiba, majd Ausztriába is eljutott az Erdinger. Werner Brombach olyan új szemlélettel kezelte a márkaismertség kérdését, amely abban az időben még teljesen szokatlan volt: 1971-ben „tradicionális bajor specialitásként” definiálta az Erdinger búzasöröket, és azt is elérte, hogy a fogyasztók „magas minőségi szabványok” alapján készített termékként tekintsenek a söreire.
Az átgondolt építkezés és a sörök kifogástalan minősége lehetővé tette, hogy az Erdinger piacvezetővé váljon. 1977-re az évente előállított sörmennyiség 225 000 hektoliterre növekedett, és az Erdinger azóta uralja a német búzasör piacot. A növekedés ugyanakkor nem állt meg: 1983-ban átadták az új sörgyárat, amely már évi 600 000 hektoliter sört tudott készíteni. Az eladott sör mennyisége 1990-ben lépte át először az évi 1 millió hektolitert. 2018-ben az Erdinger 1,8 millió hektoliter sört készített, amelyet több mint 90 országba exportált. Büszkék rá, hogy minden palack Erdinger a mai napig Erdingben készül, illetve arra is, hogy Néemtország legnagyobb, családi tulajdonban maradt búzasör készítőiként működnek.
Az Erdinger söröket Magyarországon a Liquid Gold Kft. forgalmazza.
(x)