Ennyit neked is tudnod kell a komlókról!

Írta: BeerPorn.hu

2019-07-31 | 06:59 Magazin

Fotó: Peakpx.com

A sörszeretők tudják, hogy milyen óriási különbségek vannak az egyes komlók illata és aromái között. A sörfőzők pedig éppen úgy használják őket, mint a szakácsok a fűszereket. Lássuk, miért nem mindegy, mikor, milyen formában kerül a komló a sörléhez, illetve a legfontosabb fajták jellemzőit!

A komló főzés során több helyen is használható. A keserűkomlókat például a főzés korai szakaszában használják, később, amikor a komló kevesebb hűnek van kitéve, akkor jöhetnek az aromakomlók, amelyekkel az igazán izgalmas nüanszok is beállíthatók.

A komlónövény a mérsékelt égövben szeret élni, imádja a vizet, de a nem túl brutális napsütés is jót tesz neki. Ha ideálisak a körülmények, akár 30-40 centit is képes növekedni naponta, hogyha hagyják, akár 40 méter hosszúre megnő.

Jelenleg a legnevesebb komlótermő vidékek az USA észak-nyugati részén, Németországban, Csehországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon vannak.

A növényt nyár végén, ősz elején takarítják be, és leginkább háromféle módon használják fel.

Frissen

Itt a gyorsaság a lényeg. Amint leszedték a komlónövényről a tobozokat, egyből igyekeznek felhasználni, hiszen a legjobb, ha 24 órán belül a sörléhez kerülnek. Az ún. wet hopped sörökben nagyszerűen érezhetők a komlótobozok gyantás, friss, zöld arimái.

(Majdnem)friss komlóként

Amikor esélytelen, hogy időben sikerül feldolgozni a leszedett komlót, jöhet a szárítás. Ezt óriási kemencékben végzik, majd a kiszárított tobozokat egyből a sörfőzdébe viszik. Erősen illatos, ízes sörök készíthetők így.

Komlópellet és maláta a HUBA – Hungarian Beer Academy sörtanfolyamán (Fotó: Buza Virág)

Komlópelletként

A komló egész évben történő felhasználhatóságának megőrzése érdekében a kemencés szárítás után jöhet a porrá őrlés és a pelletté préselés. A pellet úgy néz ki, mint a nyúlkaja, csak keserűbb és sokkal jobb illata van. A pellet hűtőben, légmentesen lezárva nagyszerűen eláll, és bármikor bevethető.

Gyakran használt komlók fő aroma- és ízjegyei:

Komlófajták legfőbb aromái (Illusztráció: HUBA – Hungarian Beer Academy Sörtanfolyam tankönyv)


Apropó, hogyha szeretnél többet megtudni a komlókról, érdekel, melyek a világ legfontosabb sörtípusai, miből készülnek a leghíresebb sörök, elmélyednél a sörgasztronómiában és profivá válnál a sörkóstolásban, a HUBA – Hungarian Beer Academy sörtanfolyamát neked találták ki! Kattints a részletekért!