Cikk megosztása
Nem lett jó a malátatermés sem Észak-Amerikában, sem pedig Európában, úgyhogy komoly problémák jöhetnek a sörárpa ellátásban. És ez már az árakban is megmutatkozik.
A tavalyi évhez képest több mint 50 euróval kell többet fizetni egy tonna árpamalátáért, miközben a sörfogyasztás a járvány enyhülése után visszatérőben van a normális szintre, így nagy szükség lenne az alapanyagra – írja az Inside.beer.
Az élénkülő sörfogyasztás miatt a legtöbb, malátázással foglalkozó cég leapadt készletekkel fordult rá az új szezonra. A kedvezőtlen termés pedig olyan helyzetet teremtett, hogy a legnagyobb exportőrök – Antwerpenben és Hamburgban – már arról számolnak be, hogy fogytán van a jövő évi készletük.
A kereslet viszont nagy, a sörfőzdék berendelték a jövő évre szánt malátákat, ám lesznek olyan malátagyárak, amelyeknek le kell állítaniuk a gyártást, egészen egyszerűen azért, mert nem lesz elég alapanyag – hívja fel a figyelmet a portál. Hozzáteszik: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a piac általában elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon az igényekhez, és a korábbi években nem volt arra példa, hogy egy-egy malátázó árpa nélkül maradt volna. A drágulás biztos, illetve előfordulhat olyan is, hogy a hiány miatt a malátagyáraknak részben rosszabb minőségű takarmányárpát kell feldolgozniuk, hogy pótolják a sörárpa időszakos kiesését.