Cikk megosztása
Japán már a második óriás sörgyártó áll elő a maga cukormentes sörével, ráadásul több millió dobozzal terveznek belőle eladni még ebben az évben. A cukormentes sör titka az erjesztés folyamatában lehet.
A Suntory Beer az egyik legnagyobb japán sörgyártó, és a Kirin után ők a másodikok, akik cukor nélküli sört dobtak piacra.
Utóbbi cég nem hozta nyilvánosságra a készítés módszerét, de azt elárulták, hogy öt évig, kb. 350 főzeten keresztül kísérleteztek a legfelelő recepttel, addig, amíg nem érték el a megfelelő ízszintet.
A Kirin a maga cukormentes sörkészítési módszerét a megfelelő maláta kiválasztása, előkészítése és a speciális erjesztés kombinációjaként írja le. A Suntory ugyancsak titokban tartja a saját módszerét, annyit azonban tudni lehet, hogy olyan fermentációs folyamatot dolgoztak ki, amelyben az élesztő hatékonyabban képes lebontani a cukrokat, és meghosszabbíthatja az erjedést úgy, hogy az összes cukor lebomoljon. Ezzel a módszerrel a keményítő és a malátacukor többé-kevésbé teljesen alkohollá és szénsavvá alakul – írja az Inside.beer.
Persze az alkoholtartalmat bizonyára utólag állítják be, annak érdekében, hogy az ne legyen túl magas, hiszen a Suntory új terméke 5,5 százalék alkoholt tartalmaz, a Kirinben pedig csak 4 százalék van.
Az Asahi és a Sapporo, a másik két nagy japán sörgyártó egyelőre nem jelezte, hogy beszállna a cukor nélküli sör piacára, habár az előbbi utalt arra, hogy kísérleteznek hasonló termékkel is.