Cikk megosztása
Az elmúlt negyedszázad alatt Csehországban majdnem négyszáz új kis sörfőzde alakult, közülük 36 fejezte be termelését. Négy főzde termelése pedig túllépte a 10 ezer hektolitert, ami a hatályos szabályozás szerint a kisüzemek éves termelésének felső határa, s ezzel átkerült az ipari sörgyárak kategóriájába. Ezekből jelenleg negyvennyolc működik az országban. Az évi tízezer hektoliteres termelésig a sörgyárak kedvezményesen adóznak.
A minisörgyárak cseh-morva szövetségének szerdai közleménye szerint az idén már 56 új minisörgyárat nyitottak, s december folyamán további négy kezdi meg termelését. Jelenleg a kisüzemekben főzik az évi cseh sörtermelés 1,7 százalékát. A termékek 90 százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg 10 százalék palackozva kel el főleg a nagy üzletláncokban.
A szövetség kimutatása szerint a legtöbb kis sörgyár évi kapacitása ezer hektoliter körül mozog, ami általában egy-két vendéglő keresletét elégíti ki.
A kisüzemek sörei iránti kereslet is nő, aminek az sem akadálya, hogy ezek a sörök átlagban 30-50 százalékkal drágábbak, mint a nagy sörgyárak termékei.
A cseh piaci szakértők szerint egy átlagos kisüzemi sörfőzde létrehozása ma mintegy 6 millió korona (69 millió forint) értékű beruházást jelent.
(MTI)