Cikk megosztása
Az Európai Unióban gyártott sörök több mint felét mindössze négy országban készítik, de ennél is nagyobb probléma, hogy hiába nőtt valamelyest az éves termelés, még mindig elmaradt a 2019-es szinttől.
Az Eurostat adatai szerint az EU tagállamai 2021-ben 33,1 milliárd liter alkoholos sört állítottak elő, szemben a 2020-as, mintegy 32 milliárd literrel. Alkoholmentes sörökből pedig a 2019-es szinthez képest közel 20 százalékkal többet, 1,7 milliárd litert főztek. Ezzel egyébként minden uniós állampolgárra 78 liter jutna. 2019-ről 2020-ra a koronavírus okozta lezárások miatt 8 százalékkal kevesebb sör készült.
Az EU-ban gyártott sörök legnagyobb része, a Brexit óta Németországban (23 százalék), 11-11 százalék Lengyelországban és Spanyolországban, 7 százalék pedig Hollandiában készül. A kilépés előtt egyébként Nagy-Britannia volt az unió második legnagyobb sörtermelője.
Hollandia, a Heineken és az Amstel hazája, továbbra is az első számú sörexportőr az EU-ban, 1,9 milliárd liter sört értékesített a tengerentúlon (ami az EU teljes sörexportjának több mint egyötödét tette ki tavaly). Belgium és Németország a második, illetve a harmadik helyen végzett.
Az EU-n belül Franciaország importálja a legtöbb európai sört (0,8 milliárd liter), az export legnagyobb célországa pedig Egyesült Királyság, ahová szinte minden negyedik, külső piacra szánt árucikk érkezik. A második legnagyobb EU-n kívüli piac az Egyesült Államok.