Cikk megosztása
A Magyar Turisztikai Ügynökség vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabályt készített elő. Ez alapján január 1-től tízféle üzlettípus létezik. Azt ígérik, így csökken majd az adminisztráció, és a hatóságok elvárásai is egyértelműbbek lesznek.
Az MTÜ szerint a magyar vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása. Azt írják, hogy eddig a termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. Az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör általában nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.
Ezért kellett a vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabályt előkészíteni, és ezért született módszertani szakmai útmutató is, amely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek.
A 2020. december 22-én megjelent kormányrendelet felsorolja az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat. Ezek azok:
- étterem
- büfé
- cukrászda
- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely
- italüzlet, bár
- zenés-táncos szórakozóhely
- munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely
- gyorsétterem
- rendezvényi étkeztetés
- alkalmi vendéglátóhely
A rendelet pedig ezek jellemzőit is tartalmazza. Az új rendszer idén január 1-jén lépett hatályba, a vendéglátóknak legkésőbb 2021. március 31-ig kell bejelenteniük, ők melyikbe tartoznak.
Az újonnan létrejött típusok miatt a jövőben jöhetnek a specifikus szabályozások, így csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív terhei és egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben – olvasható az MTÜ honlapján.