Cikk megosztása
Az emberek elkezdtek beszélni a cask aleről – mondja Sophie Atherton, a Cask Ale Report szerzője. Szerinte emiatt óriási lehetőségek rejlenek a szigetország hagyományos sörtípusában.
A cask ale alacsony szénsav tartalmú, komplex ízvilágú, tradicionális sörfajta, amelyet egy pumpa segítségével csapolnak, hozzáadott szén-dioxid nélkül. A casknak nevezett hordóban megy végbe a sör másodlagos erjedése is, így az ital izgalmas, szűretlen, „élő” termék.
A cask ale csapolása során a zárt rendszerben lévő állandó nyomás teszi lehetővé, hogy a csap meghúzásával meginduljon a sör a tömlőben. Ezek a sörök folyamatosan változnak a hordóban, a bejutó oxigén hatására, így napról-napra új élményt kínálhatnak a fogyasztónak.
A vendégeket egyre inkább érdekli a sör, amit isznak – mondja Sophie Atherton, vagyis egyre fontosabb, hogy a személyzet megfelelően edukált legyen.
A Cask Report kutatása szerint a fogyasztók 92 százaléka szeretne többet tudni a különböző sörstílusokról, ám tízből minden hatodik vendég szerint nem szerezhető be elegendő információ a pubokban.
A kiadvány szerint a cask ale manapság már létfontosságú kelléke egy sikeres pubnak, ám a személyzet megfelelő képzése és a sör minősége legalább ilyen fontos.
Érdekesség, hogy közben a CAMRA (Campaign for Real Ale) először fogadott el dobozos sört „igazi alenek”. A szervezet vizsgálata szerint a Moor Beer alejének doboza tartalmazott aktív élesztőt, amelyek hozzájárultak a sör szénsavtartalmának kialakulásához. Így a Moor az első főzde, amely ráteheti a dobozra a „CAMRA says this is real ale” plecsnit.