Cikk megosztása
Szinte mindent megnyert, amit lehetett idén a Central European Beer Awards versenyen az Elixbeer, pedig, mint megtudtuk, a Gyulaváriban működő új üzem első főzeteként került a versenybe a pIPA. Csicsely Attilát, a cég értékesítési vezetőjét faggattuk.
Amint arról korábban már hírt adtunk, a Körös-Maros Biofarm Kft. idén avatta fel saját sörfőzdéjét, az Elixbeert, Gyulaváriban, az Almásy-kastélyban.
Az anyacég 15 éve biomezőgazdasággal, azon belül állattartással foglalkozik, méghozzá elég nagyban: övék Közép-Kelet Európa legnagyobb biotejet előállító szarvasmarha telepe. A bio állattartáshoz pedig olyan gabona kellett, amely annyira strapabíró, hogy a változó klímakörülményeket is talajjavító, illetve mindenféle vegyszerek nélkül bírja. Az általuk évek óta használt alakor búzát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontjából szerezték, és bevált. Abból kezdték meg a Szent István Egyetem (korábban Corvinus) Sör- és Szeszipari Tanszékével első saját sörük, az Alakor Biosör fejlesztését. A terméket több főzdében is készítették az elmúlt öt évben, miközben pályázatokon indultak annak érdekében, hogy a terméket egy szép napon már Gyulaváriban állíthassák elő.
Ez az idei év elején jött el, de az Elixbeer nem elégedett meg azzal, hogy csak az időközben több sörversenyen is szép eredményeket elérő Alakor Biosört főzzék: folyamatosan kutatják a különböző bio gabonákból készíthető sörök receptjeit. Dolgoznak búzával, tönköllyel, durummal, zabbal, sörárpával, rozzsal, stb.
Az Elixbeer pIPA egyébként épp egy rendhagyó főzete a bio sörökre specializálódott üzemnek: ez teljesen hagyományos alapanyagokból készül, nyolcféle malátából, négyféle komlóval. Csicsely Attila, értékesítési igazgató szerint az első főzetből küldtek be mintát a Central European Beer Awards versenyére, az eredmény pedig önmagáért beszél: a pIPA három díjat is nyert, aranyat, Champion-díjat, és a Médiadíjat is bezsebelte.
Az Elixbeer 500 literes a főzőházzal, 500, 1000, illetve 2000 literes érlelőtartályokkal rendelkezik, és – amint az értékesítési igazgató elmondta – érzik is a megnövekedett érdeklődést a termékkel kapcsolatban.
A cég a díjnyertes sör főzése mellett továbbra is együttműködik a Szent István Egyetemmel, annak érdekében, hogy a közösen kialakított receptek segítségével új biosör prototípusokat alkossanak. Jelenleg glutén- és alkoholmentes, gyümölcsös ízesítésű biosöröket és bio malátaitalokat vizsgálnak, tehát minden bizonnyal sokat hallunk még róluk.
A többszörös díjnyertes Elixbeer pIPA jelenleg Békés-megyében érhető el a legkönnyebben, ahol több boltban is megvehető már, de zajlanak a tárgyalások országos szupermarketekkel és italnagykerekkel is, annak érdekében, hogy hamarosan országszerte kapható legyen az alakorból főzött biosör és a háromszoros CEBA nyertes Elixbeer pIPA is.