Cikk megosztása
A külföldi értékesítés mellett a technológiai fejlesztések azok, amelyekre leginkább koncentrálnak a Kraft Sör Egyesületet alapító kisüzemi főzdék. A Maglódi úton arra számítanak, hogy hat-nyolc éven belül 4-5 százalék lesz a kisüzemek részesedése.
Dudok Ádám, a Kraft Sör Egyesület elnöke szerint a kisüzemi főzdékből az idén 20-30 százalékkal több sör kerül ki, mint a tavalyi évben. A teljes sörpiacon nagyjából 1,5 százalék a kisüzemiek részaránya, ám Dudok szerint reális, hogy ez a szám hat-nyolc éven belül eléri a 4-5 százalékot.
A Horizont Sörfőzde ügyvezetője mindezt a Világgazdaságnak nyilatkozta. Azt is elmondta, hogy a kisüzemi főzdék nagyobb piacszerzéséhez elsősorban jelentős kapacitásbővítés, illetve termék- és technológiafejlesztés szükséges.
Dudok Ádám szerint a magyar kraft sörfőzdéknek az amerikai, a brit, a skandináv és a Benelux államokbeli üzemek adhatják a mintát. Azt is kiemelte, hogy a kis főzdék a sörüknek legalább a felét csapolt sörként forgalmazzák, a nagy gyáraknál ez az arány viszont legfeljebb 10 százalék.
Az elnök arról is beszélt, hogy előnyös lenne a főzdék számára, hogyha a borkultúra támogatásához hasonlóan a söripar számára is hirdetnének pályázatokat.