Cikk megosztása
Ha jó a sör, akkor nincs szükség felesleges körítésre – vallják a Hübrisnél, amely gerilla márkából lett az ország egyik legmodernebb kisüzemi sörfőzdéje, és a küldetésének tekinti, hogy a kézműves főzeteket a mindennapok sörévé tegye.
A székesfehérvéri vasútállomástól nem messze működik a 2000 literes főzőkapacitással rendelkező Hübris, ahol a tesztfőzeteket követően idén tavasszal már élesben folyik a munka. A főzde a hazai kisüzemek között előkelő helyet foglal el a maga 206 000 literes éves kapacitásával, de nem volt ez mindig így.
A Hübrist hárman hozták létre, az első – valóban a konyhában készült – saját főzeteket hosszú évek gerillasörfőzése követte, miközben folyamatosan építették a Hübris márkát. A Dr. Béla nevű wit, vagy a Halál nevű stout abszolút be is került a magyar kisüzemi sörös közbeszédbe, mint nagyszerű példái az adott típusoknak.
A sörfőzde saját üzemében, Székesfehérváron, tavaly óta zajlottak a tesztfőzések, mára pedig teljesen megújult arculattal, épp a két fent említett sört kivéve pedig tök új receptekkel, immár hat sörös portfólióval működnek.
A sörök – egy pils, egy búza, egy american pale ale, egy stout, és kétféle india pale ale – ízvilágukban és megjelenésükben egyaránt rendkívül letisztultak. És éppen ez lehet az elvárása a fogyasztónak is, miután elolvassa a minden palackra rányomtatott jelmondatot: „kézműves sör mínusz kézműves”.
„Ez azt jelenti, hogy a kézművesség számunkra minőségi kategória, vagyis nem attól függ, milyen mennyiségben készül a termék, hanem, hogy milyen hozzáállással. Fehérváron rendelkezünk a kisüzemi gyártás gondosságával, és a nagyüzemi kapacitás lehetőségeivel egyszerre. Tehát elő tudjuk állítani nagyobb mennyiségben is a craft sör minőséget” – magyarázza László Ádám, a Hübris egyik alapítója.
Ezekkel a lehetőségekkel pedig az a céljuk, hogy minél inkább elérhetővé téve a craft söröket, több fogyasztóban ébresszék fel az igényt a minőségi sör fogyasztása iránt. „Elérhető élménnyé tesszük és demokratizáljuk a craft sörkultúrát, új értelmet adunk a sörözésnek” – mondják.
A Hübris portfólió:
Sür – pils
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Friss illatú, kellemesen komlós alsóerjesztésű sör, tejfehér habbal, Saaz és Perle komlókkal.
Büza – fűszeres búzasör
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Ez az egyik főzet, amely ismerős lehet a múltból, hiszen ez a Hübris Dr. Bélájának új változata. Akik kóstolták a régit, tudják, hogy nagyszerűen könnyű, citrusos, kellemesen fűszeres búzasör, amiből egy este nyugodtan el lehet többet is fogyasztani.
Apü – american pale ale
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Meglepően szőlős illatú, egyszerre könnyű és vad APA, Mosaic és Nelson Sauvin komlókkal. A nyár slágere!
Üpa – india pale ale
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Egy tökéletesre csiszolt IPA, amiben, hogyha kóstoltál már jó craft IPA sört, nem lesz semmi meglepő – és épp ez benne a nagyszerű! A laza keserűségről és a finom gyümölcsösségről a Citra, a Mosaic és a Simcoe komlók gondoskodnak
Üpa² – india pale ale
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A másik IPA, a vastagabb változat, elegáns fenyős, ananászos illattal, 6,5% alkohollal, Warrior, Azacca, Chinook és Mosaic komlókkal fűszerezve.
Stüt – dry stout
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A korábbi, Halál nevú stout nyomdokain. Éjfekete sör, visszafogott étcsokis illattal, ízében pedig a kávé uralkodik. Krémes, de nem telít el, a 4,1 százalékos alkoholtartalom pedig lehetővé teszi, hogy egymás után több is elfogyjon belőle.