Cikk megosztása
Már néhány amerikai főzde is felfigyelt az egyelőre nem túl jelentős francia komlótermesztőkre, de az áttörés még arrébb van. Kitörhet a francia komló, ha új, divatos fajtákkal jelennek meg a piacon?
A francia komlótermesztés jelenleg eltörpül más európai országok, vagy épp az USA és Új-Zéland teljesítménye mögött: 2023-ban mindössze 1 százalékát adták a világ termelésének. Vannak viszont egész jelentős, komlóval telepített területek Elzászban, ahol a legtöbben a Strisselspalt nevű fajtát nevelik.
Erről azt tartják, hogy minden bizonnyal német fajták rokona. Kontinentális stílusú fajta, fűszeres, gyógynövényes, virágos, citrusos aromákkal. Alacsony hozama miatt termőterülete csökkenőben van és a francia főzdék előszeretettel használnak manapság hazai helyett cseh és német komlókat.
De Philippe Martin, a Hop France vezetője szerint van rá esély, hogy a francia komlót felfedezze a nemzetközi piac, ám az is tény, hogy az országban termesztett fajták többnyire enyhébb ízűek, nem pedig a modern sörfőzésben népszerű IPA-stílushoz szükséges „aromabombák”. Ellenben tök jól iható söröket eredményeznek.
Erre szerinte szuper példa az Elixir fajta, ami határozottan citrusos ízeivel jól használható modern craft sörökhöz is. Martin arról is beszélt, hogy az amerikai sörpiac erős hatással van a francia sörfőzőkre is. Náluk is csomóan használnak olyan amerikai komlókat, mint például a Citra és a Mosaic. Vannak már viszont olyan amerikai sörkészítők, akik érdeklődést mutatnak a francia komlók iránt.
Az utóbbi években új termelők is megjelentek, akik hazai alapanyaggal igyekeznek ellátni a kisüzemi főzdéket, sokszor nem helyi, hanem brit és amerikai fajtákat telepítve. Mindazonáltal, a Hop France vezetője szerint számos kis főzde, amikor francia komlót választ, támogatási célzattal is teszi, hiszen a hazai kínálat aromák tekintetében sokszor elmarad az importtól, az ára ugyanakkor hasonló vagy magasabb.