Cikk megosztása
Aki egyszer rákapott a különféle komlók varázsára, hajlamos nem csak a sörökben keresgélni a megszeretett íz és illatvilágot. Erre pedig egyre több lehetőség van. Lássuk az alkoholmenteseket!
Itt már pedzegettük, hogy micsoda ötlet a hidegkomlós bor, ami a komló viszonylag új, és tök formabontó felhasználása lehet, az Indiana City Brewing pedig már tavaly komolyan beleállt a maga hidegkomlós szóda projektjébe, azóta azonban történt még egy s más ebben a szegmensben is.
Annyira, hogy épp afféle alkoholmentes, de szétkomlózott termékkategória születik – legalábbis a Brewbound szerzője szerint. Azt írja, hogy a kategória az elmúlt két évben kezdett el igazán kiteljesedni, túllépve a komlós vizeken, eljutva mondjuk a hidegkomlós teákig.
Elég, ha a hard seltzert hozzuk fel példaként arra, hogy ha valami elkezd hastani az Egyesült Államokban, akkor arra érdemes odafigyelni. Bizonyára sosem lesz jobb egy kiválóan elkészített, komlóhangsúlyos IPA-nál egy komlós víz vagy tea, de ha alkoholmentes verziót keresgélünk, akkor csakhamar ezekhez érkezünk, és kis nyitottsággal tényleg nagyon kellemes ízekre bukkanhatunk. Ha pedig azt is hozzávesszük, hogy ezek a frissítők nem csak alkohol, hanem nagyon gyakran cukor és kalóriamentesek is, máris elérkeztünk a 21. századba. Nem is beszélve arról, hogy az alkohol, de nem komlómentes italok szuper koktélalapanyagok lehetnek.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az USA-ban a Lagunitas Hoppy Refresher néven készít ilyet, azokkal a komlókkal, amelyeket a legismertebb IPA-jában is használ, de Kaliforniában van nekik Hi-Fi Hops nevű cuccuk is, amely nem csak komlót, hanem cannabist is tartalmaz. Ennél talán még izgalmasabb a coloradói HopTea, amely olyan, mintha egy szóda, egy jeges tea és egy IPA nászából született volna.
Készítsd el te is!
Hidegkomlós szódát készíteni egyébként pofonegyszerű! Mivel Magyarországon egyelőre nem nagyon lehet kapni ilyen terméket, ha érdekel a téma, könnyen kipróbálhatod! Itt van hozzá a Clawhammer Supply receptje!
Hozzávalók:
- víz
- komló(pellet)
- esetleg citromlé
Elkészítés:
- Forrald a vizet 10 percig.
- Ezt követően hűtsd le 76 °C fokosra.
- Fontos a megfelelő pH érték belövése, amelyet citromlével érnek el. 4,6-os, vagy annál alacsonyabb érték a tuti.
- Ha ez megvan, mehet bele a komló (ők 2 grammot tettek 2 gallon, azaz kb. 7,6 literhez)
- A komlópellet egy idő után szétesik, 20 perc után vásznon kell átszűrni az egészet, majd beküldeni a hűtőbe.
- Ha elérte a fogyasztási hőmérsékletet, már csak fel kell nyomni szén-dioxiddal, és kész!