A legjobbakat is feljavítják azzal, hogy frissen csapolnak

Írta: BeerPorn.hu

2021-12-01 | 10:42 Magazin

Hét éve működik már Budapesten a Bartók Béla úti a Csapház. A sörszaküzlet, ahol a koncepció nagyon egyszerű, és épp ez a titka: vidd haza a csapolt sört, és fogyaszd olyan frissen, mintha a főzdéből hoztad volna.

Az alapötlet – hogy csapolt sört értékesítsenek elvitelre –, nem tűnik bonyolultnak, mégis egészen más berendezést, logisztikát és felkészültséget igényel, mint a palackozott, vagy dobozos sörök árusítása: A két, ma is működő Csapházba, a Gogol utcába és a Bartók Béla útra, egyenesen a sörfőzdékből érkeznek a sörök, hordókban, és azonnal az üzletekben kialakított, speciális hűtőkamrákba kerülnek. A folyamatos hűtés és a speciális csapolási technika biztosítja, hogy a termékek olyan frissen kerülnek a vásárlókhoz, mintha egyenesen a főzdében vásárolták volna meg őket.

Szimbiózisban a magyar kisüzemekkel

A recept működését pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Csapházaknak az elmúlt években valóságos rajongótábora alakult ki. Egy-egy sörpremierkor – mert ugyanúgy az elsők között bukkannak fel az újdonságok a Csapházakban is, mint a legjobb craft kocsmákban – az igazán dörzsölt rajongók sokszor a Csapházból viszik haza az új főzeteket, és otthon, nyugodt körülmények között kóstolják meg őket. A premierek pedig ugyanúgy fent vannak a Csapház Facebook oldalán, mint a pubokéin, szóval érdemes követni őket is!

A Csapház saját oldalán is hirdeti, hogy főként a magyar főzdékre koncentrálnak, ami – tekintve a frissességet, mint egyik legfontosabb célkitűzést – már logisztikai szempontokból is indokolt. Ismerve a remek magyar craft söröket pedig nem is lehet senkinek hiányérzete!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Külön kuriózum, hogy a nagy öregek klasszikusai mellett az Untappden legnagyobbat menő, újhullámos főzdék sörei is megtalálhatóak az üzletekben. Ritkán látni egymás mellett a Gyertyános Sörfőzde és a Mad Scientist, vagy a Brew Your Mind tételeit. Apropó, Brew Your Mind: mivel a Csapházak szinte állandó legnépszerűbb termékei a szekszárdi főzde újdonságai, a tervek szerint a jövőben állandóan két csapon lesznek Brew Your Mind sörök mindkét, a készlet erejéig!

Élénkül a házhozszállítás is

Az SOS sör házhozszállítás sokáig csak különböző „piafutár” cégeken keresztül működött, amelyeknél szinte csak a kommersz temékek találhatóak meg. Szerencsére ez is változik, hiszen a Csapház immár a Food Panda mellett a Wolton és a Bolt Foodon is kínálja a frissen csapolt, ideális hőmérsékleten tartott söröket!

Nemrég ennek a kipróbálására egy kis versenyt is tartottunk:

Mi a titok?

A Csapházak kínálatának frissessége legkönnyebben a NEIPA, vagy más, gazdagon hidegkomlózott sörök esetében érhető tetten. A legutóbbi rendelésünket követően elmentünk megnézni, hogyan működik a speciális, palackba csapoló berendezés, pontosabban miben különbözik egy hagyományos sörcsaptól.

Elsőre egyébként nem sokban, de működés közben már egyből látszik, mi a titok. A csapra egy erre a célra tervezett bilinccsel lehet felrögzíteni a palackot, amelyet szén-dioxiddal feszít előre a rendszer. Ennek két szerepe van: az egyik, hogy csapolás közben nem habzik fel a sör, vagyis sokkal gyorsabban a palackba kerül, a másik pedig az, hogy kizárja az oxigént, így minimálisra csökkenti az oxidációt, vagyis a sör tovább marad friss.

És, hogy mennyi ideig? Nos, hivatalosan 5-6 napig, de gyakorlatilag, a kevésbé érzékeny sörök, hűtve kétszer ennyi ideig is eltarthatók. A frissességet pedig úgy lehet a legjobban tesztelni, hogy egy, a Csapházban vásárolt, frissen csapolt IPA-t összekóstolunk egy dobozos, vagy üveges változattal. Érdemes kipróbálni, a különbség meglepő lehet!

(x)