Cikk megosztása
A kisüzemi sörfőzés nagyon fiatal iparág Magyarországon, így a legtöbb sörfőzde még nem tudott pénzügyi tartalékokat felhalmozni. Nyereség nélkül hamar be kell zárni, az árak növekednek, a profit pedig csökken.
Átlagosan 15 százalékkal drágultak idén a kisüzemi a sörök, az okokról ebben a cikkben írtunk részletesen. De sajnos ez sem elég a megemelkedett gyártási költségek fedezésére. Minden bizonnyal egyre kevesebben lesznek azok, akik megengedhetik maguknak a legjobb minőségű termékeket.
A Pénzcentrum összeállítása szerint a kereslet visszaállt a járvány előtti szintre, de a főzdékre nem vonatkozik a rezsicsökkentés, illetve nem csak az áram és a gáz kerül jóval többe, hanem az alapanyagok is.
Ezzel kapcsolatban Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke úgy nyilatkozott a lapnak, hogy „növekedés biztos nem lesz, hanem inkább összeomlás”. Szerinte azok élnek majd túl, akik csapházakat építettek, és akiknek vendéglátó hálózatuk.
Ali Rawech Szami, a Hoptop alapítója ezt azzal egészítette ki, hogy a kraft sör piac nem bírna el drasztikus drágulást, így „a multik 30-40-50 százalékos áremelése” nem működne az ő esetükben.
Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde ügyvezetője szerint pedig létezik egy tűrésküszöb a fogyasztóknál az árak tekintetében, amit lassan elér a piac. Ám ezt a fogyasztókkal nem lehet teljes egészében megfizettetni, szóval máris vannak olyan termékek, amelyeket „nullszaldósan tartanak piacon”, arra várva, hogy konszolidáltabb idők jönnek.