Cikk megosztása
Egyelőre nagyon piciny azoknak a söröknek az aránya, amelyek magyar komlóval készülnek. Az egykori komlóföldeknek már nyoma sincs, de komlófeldolgozó üzem sem maradt Magyarországon. Van néhány sörfőzde azonban, akik saját komlókkal szerettek volna dolgozni. A legmesszebb úgy tűnik, a Yeast Side jutott.
A hazai komlótermesztésről tartott nemrég előadást Ogre Bácsi Söregyetemen Lados Péter, a Yeast Side sörfőzde tulajdonosa. A Yeast Sidenak a Bázis Sörfőzdével közösen 600 négyzetméteren nőnek a komlói, összesen 160 tő. Információink szerint ez jelenleg a legnagyobb magyar komlóültetvény. Lados Pétert arra kértük, hogy foglalja össze a Beerporn.hu-nak is a komlótermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait. Nem kellett kétszer kérnünk. 🙂 Lent az ő szövege olvasható, szerkesztett formában.
2018 a Yeast Side sörfőzde életében fordulópontnak tekinthető, hiszen az új sörök és a márka születésének első éve volt, így a komlóföldünk és az üzem teendői egyaránt hatványozottabb odafigyelést, de mindinkább sok munkát kívántak.
A komlóültetvény a 2015-ös tavaszi telepítését követően már az első évben hozott termést, amiből belső használatra készült is már néhány liter sör. Viszont a második évtől kezdve a 11 fajta komló megerősödve, az előző évhez képest többszörös termést hozott. Minden úgy történt, ahogy a nagy könyvben meg van írva, viszont a sörfőzde erre kevésbé tudott felkészülni, hiszen tapasztalat híján a szüret addig nem látott nehézségeivel találtuk szembe magunkat.
Az elmúlt években igyekeztünk nem csak a termesztési, hanem a feldolgozási technológián is fejleszteni, így az idei évben már a lehető legnagyobb odafigyeléssel és eredménnyel folyhatott a szüret. Az egész éves munkában, a legnagyobb rész mindig őszre marad, hiszen a szüret a legizgalmasabb és legnagyobb erőforrást igénylő folyamat.
Tavaly a Yeast Side Brewery indulása összefonódott a frisskomlós sörünk megjelenésével, aminek apropóján egy kerekasztal beszélgetést tartottunk a Krak’n Townban, ahol az Uradalmi Sörmnanufaktúrával (akiknek szintén van saját komlóültetvényük – szüreteltünk is már onnan – a szerk.) beszélgettünk a tapasztalatokról. A beszélgetés idén sem maradhatott el, KEG Sörművházban rendezték meg (írtunk is róla – a szerk.).
A Yeast Sidenál, Jászapátiban, az érdeklődés növekedésével szerveztünk több eseményt is, amivel szerettük volna jobban bemutatni a komlótermesztést és friss komlóból készült sörök különlegességét. Októberben volt egy „szedd magad!” akció, amelyen több sörfőzde is részt vett. Segített leszedni a komlót a Hoptop, az Ugar és a Vaskakas Sörfőzde is.
Idén a természet és a klimatikus viszonyok furcsa játéka nagymértékben befolyásolta a komlóföld termését és így a szüreti söröket is. Összesen 130 kg friss komló termett, amely mennyiség némiben elmaradt a tavalyitól. A komlótobozok felhasználása frissen történt, így szárítás nélkül kerültek az üstbe. Szakítottunk a hagyományos komlózási stratégiákkal, és a folyamatos komlózást próbáltuk ki, ami azt jelenti, hogy percenként pakoltuk a komlót a sörhöz, megpróbálva ezzel a növény minden arcát bemutatni.
A friss komlóval két sör, egy hoplager és egy IPA is készült, épp a magyar sörfőzdék szüreti söreinek összekóstolására szervezett, KEG Sörművházbeli kerekasztal-beszélgetés idejére. A rendezvényen a Hoptop és Vaskakas Sörfőzde friss komlós sörei mellett az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Monyo Brewing, ugyancsak friss komlóval készült főzetei és a Hopfanatic söre mellett szerepelt a Yeast Side két terméke.
A magyarországi komlótermesztés ügyében tehát elindult valami, és ezt nem csak az évről-évre megrendezett, friss komlós sörökkel kapcsolatos rendezvények jelzik, hanem az is, hogy – épp Lados Péter segítségével – a Heineken Hungária a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel hároméves mintaprogram keretében, rászorulókkal próbál közösségi modellben komlótermesztést tető alá hozni Kastélyosdombón. Az első töveket épp mostanában ültetik el.