Cikk megosztása
Már másodiknak bevállaltak egy ginzenggel főzött APÁt, de van klasszikus belga wit, valamint east coast ipa sörük is. A budapesti Spirit Brewery két tagjának egyike sem sörfőző, mégis nagyon konkrét elképzelésekkel vágtak neki a saját márkájuk kiépítésének.
Nádor Patrik és Harasta Imre régi barátok, és habár egyikük sem foglalkozott korábban sörfőzéssel, 2017 nyarán elkezdtek dolgozni saját gerilla márkájuk, a Spirit Brewery létrehozásán. Három fajta sörnél tartanak, és – ugyan a címkéik verhetetlenek – korántsem csak a külcsínt találták nagyon el.
„A magabiztosság hiányérzetét pótolta a szerelem”
A sörfőzde kis, budai főhadiszállásán ülve előbb arról faggattam Imrét és Patrikot, hogy mennyire racionális döntés 2017-ben, miközben sorra nyílnak a főzdék, saját gerilla brandet alapítani. Elsőre azt mondaná az ember, hogy semennyire, de a Spirit két tulajdonosa egészen egyszerűen szeretett volna a saját ízlésükre formált söröket mutatni a világnak.
Nagyon sokat kóstoltunk – meséli Imre –, így egyre részletesebb képet szereztünk a piacról, aztán tavaly ősszel készültek el az első tesztfőzetek a Horizontnál. A Spirit Brewery nagyjából 70 százalékban a sörök iránti szerelemből jött létre, de persze ez nem lenne elég, kellett, hogy lássunk piacképességet is benne. Aztán a magabiztosság hiányérzetét pótolta a szerelem – nevet.
A gyógyító, a harcos és a pap
Először a Healing Totem nevű fűszeres belga stílusú búzasör készült el, hiszen a wit Patrikék egyik kedvence. Igyekeztek törekedni a harmóniára, és arra, hogy leginkább egy üdítő sört hozzanak létre. A kirobbanó citrusosság ügyében még biztosra is mentek: a narancshéj mellett Citra komlót használtak. Igen büszkék arra, hogy amikor elvitték Marosvári „Ogre” Lászlónak, az Ogre Bácsiba, ő az egyik legjobb hazai witnek tartotta. Azóta lehet is kapni a Hunyadi téren.
Az Apache Warrior receptjén és koncepcióján rengeteget vitatkozott a két alapító. Egyértelmű volt, hogy valami különlegessel szeretnének előrukkolni, és szépen lassan az irány is körvonalazódott: az USA-ban már vannak ginzenggel készülő sörök, ám itthon még nem sokan ismerik ezeket. Warrior és Mosaic komlókkal főzték, a ginzeng gyökérnek köszönhetően pedig van egy különleges céklás, földes ízvilága. Megosztó, vagány, egyértelműen a Spirit legizgalmasabb söre lett.
A két, Horizontnál készült sör után a Spirit IPÁját, a Druid Superfluidot a HopTopnál főzték le. A szándék – szerencsére a sört kóstolva is, egyértelműen – az volt, hogy olyan sört csináljanak, amely olyasvalakinek is tetszik, aki nem feltétlenül mélyült még el a kézműves/kraft sörök világában. Egy IPA, amelyet nyugodtan nevezhetünk belépősörnek, nem csak a komlóról szól, hanem szép egyensúlyban van.
Egyébként, aki találkozott már a fenti sörökkel, tuti nem felejti el az arculatot. A borultan pszichedelikus címkék a palackokban rejlő szellemeket idézik meg, Szmola Dániel és Aysu Taşkın készítette őket. Az arculat, a sörök ízvilága és az üzenet abszolút betalál: ha valami, akkor a sörözés igazán társaságkovácsoló dolog. Van ott valami, talán a „spirit”, amely összehozza az embereket.
Kóstolnád?
A Spirit Brewery tulajdonosai épp azon fáradoznak, hogy országos szinten ismertebbé tegyék a márkát, ehhez pedig egy van egy nagyon komolyan hangzó, „országos terjeszkedés a tervük”. Ha azt sikerül végrehajtani, nem lesz nehéz mondjuk csapoltan sem belefutni a három fenti sörbe, addig azonban inkább a sörszaküzletekben érdemes körülnézni az üveges változatok után kutatva.
Jelenleg elsősorban a OneBeerben, az Ogre Bácsiban, a Klisé Bárban, a Léhűtőben, a Pepinben érdemes keresni őket, de jó eséllyel rájuk találsz a Beerselectionben és a BeerOdalomban is. Hogyha pedig csak megrendelnéd valamelyiket, a Beershopbudapestnél több mint tuti, hogy meg tudod tenni.