Cikk megosztása
Chai Latte milk stout, vaníliával – tíz év sörfőzést, kísérletezést, kisebb és nagyobb sikereket és kudarcokat, és elsősorban persze a következő tíz évbe vetett bizakodást ünnepli november 14-15-én az Etyeki Sörmanufaktúra Budai bázisán, a Zentakraftban. A szülinap alkalmából Radányi Orsival, Huszti Márkkal és Miksa Kendével beszélgettünk.
Tegye fel a kezét, aki még emlékszik az Etyeki Sörmanufaktúra első, jellegzetes címkéjű, csatos üvegben kapható söreire! Ki gondolná, hogy azok első megjelenése már tíz évvel ezelőtt volt! A kerek évfordulót jókora bulival ünnepli a főzde, ezúttal azonban nem az etyeki főhadiszálláson, hanem az idén megnyílt Zentakraftban, ahol erre az alkalomra készülő és máshol már nem fellelhető, limitált tételek mellett debütál a szülinapi sör is, az Etyeki X.
Ami egyébként egy igazi desszert- és tortaszerű főzet, valóban illik a szülinaphoz. Huszti Márktól legelőször azt szerettük volna megtudni, miért pont chai latte.
Kiderült, hogy a két évvel ezelőtti, aszalt szilvás Guatemala Coffee Milkstout annyira nagyot ment, hogy valami hasonló összeszerelése egyébként is tervben volt. Az ott már jól működő malátaalaphoz jött Márk egyik kedvenc őszi, téli itala, a chai latte, hiszen az milyen jól működik majd a masszívabb mennyiségű, pörkölt árpás, csokimalátás kávés keserűséggel!
A sör hideg, és meleg oldalról egyaránt kapott egy szép adag ceyloni fahéjat, koriandert, kardamomot, szegfűszeget, édesköményt, csillagánizst és gyömbért. Az eredmény egy bődületesen ízgazdag, 7,3 százalékos stout, ami természetesen a szülinapi bulin debütál!
Rejtett ritkaságok a Zentakraftban
Aki követi az etyeki történéseket, nagyon jól tudja, micsoda stílus- és lendületváltás történt a sörmanufaktúránál az elmúlt néhány évben. Radányi Orsi, a főzde alapítója szerint a Covid alatti lezárásokat követő két év útkeresés után, a Just for Fun sorozattal kezdtek el rátalálni arra az útra, amelyen azóta is járnak.
„Közben megújítottuk Orsi receptjei szerint készülő alapszortimentet is” – teszi hozzá Kende. Márk upgradeelte az IPA-t, a Bohém Pilzenit, a Belga Búzát, a Bittert, a Bard’s Porter helyett pedig elkészült a mézes balti porter.
2022 nyarától tehát jöttek az új receptek, meglett a dobozoló berendezés és elindult az Etyeki Sörmanufaktúra arculatának átdolgozása.
„Az utóbbi években igyekszem arra is koncentrálni, hogy a fiúk legyenek az előtérben” – adja meg a választ Orsi arra a kérdésre, mennyire generációváltás az új etyeki stílus és megjelenés. „Mindhárman teljesen más típusú emberek vagyunk, de úgy érzem, most mindenki a helyén van, abban a pozícióban, ami leginkább megfelel a személyiségének” – teszi hozzá. „Tudunk nevetni egymáson, elfogadjuk egymás bolondságait, és ami a legfontosabb, nagyon jól tudunk kommunikálni, ez a kulcsa az eredményes együttműködésnek.”
A sörmanufaktúra szülinapján, november 14-15-én a Zentakraftban te is láthatod, hogyan működik az etyeki mesterhármas, közben pedig rejtett sörritkaságokat kóstolhatsz az elmúlt évtizedből, megkóstolhatod a sörfőzők kedvenc kajáit, lesz sörkvíz és tombola, aztán pedig retro party DJ Brassó Petivel!

