Cikk megosztása
Egyre kevesebb hagyományos sör fogy Németországban. Változik az életmód, a fogyasztási szokások, és ennek is köszönhető, hogy milyen látványosan nő az alkoholmentes sörök értékesítése: a termelés tíz év alatt majdnem megduplázódott.
A sörértékesítés Németországban 2025 első félévében az előző év azonos időszakához képest 6,3 százalékkal, 262 millió literrel 3,9 milliárd literre csökkent. A német szövetségi statisztikai hivatal adati szerint a belföldi eladások teszik ki a teljes forgalom több mint 80 százalékát.
A németországi gyártók csak a Covid járvány elején, 2020 első félévében és 2023 második félévében regisztráltak ennél nagyobb csökkenést – írja a Világgazdaság.
A jelenlegi visszaesés mögött a német társadalom elöregedése, az egészségtudatos életmód előretörése és a fiatalok változó fogyasztási szokásai állnak. Az alkoholmentes sörök értékesítése viszont nő: a termelés tíz év alatt csaknem megduplázódott, immár a piac 9 százalékát teszi ki. A vendéglátásban ráadásul már több mint 12 százalékos a 0.0 sörök aránya, sőt Rajna-Pfalz tartományban és a Saar-vidéken csaknem minden negyedik eladott sör alkoholmentes.
Az alkoholmentes sörök népszerűségének növekedése csak részben enyhíti a gyártók veszteségeit. A gyártási költségek gyorsan nőnek, az elmúlt öt évben közel 100 kisméretű és közepes sörfőzde szűnt meg, miközben a nagyobb cégek is bezártak ismert főzdéket.