Cikk megosztása
Felpörgött az utóbbi években a cseh sördiplomácia: a cél, hogy megmutassák a világnak, miért annyira király a cseh láger, és persze azt, hogy a csapolt belőle a legjobb.
Csehország sokat tesz az utóbbi időben azért, hogy megismertesse a világgal különleges sörkultúráját. 2022-ben próbálták is benyomni a világörökségek közé, igaz ez akkor (még) nem sikerült, csak a komlótermesztés került az Unesco listájára.
A sördiplomácia program a cseh Mezőgazdasági Minisztérium irányításával működik és egyre nagyobb sikereket ér el. Ennek részeként a világ különböző részeiről – beleértve az USA-t, Ausztráliából vagy Kanadát – sörfőzőket hívnak meg, hogy a helyszínen ismerjék meg a cseh sörkészítés hagyományait, technikáit és kultúráját.
Életre szóló élményt kapnak
A BBC cikke szerint a program ötlete Thaiföldről jöhet, amely 2002-ben indított hasonlót a thai konyha globális népszerűsítésére. Az egy elég sikeres dolog volt, hiszen világszintű gasztronómiai fellendüléshez vezetett.
A cseh sörkultúra mélysége egyébként a beszámolók szerint lenyűgözi a külföldi szakembereket, ahogy az is, – ahogy egy ausztrál sörfőző megfogalmazta – hogy a cseh fogyasztók olyan tudással rendelkeznek a sörükről, mint máshol egy sörmester.
A program keretében a sörfőzők ellátogatnak például a Saaz komlóiról híres Žatec városába, illetve a Pilsner Urquell és Budvar főzdékbe, ahol első kézből tanulhatják meg, mitől válik a cseh lager utánozhatatlanná.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az egész program ugyancsak sarkalatos pontja a sörcsapolás fontosságának megmutatása. Úgy tűnik, ez is jól megy: a Lukr nevű cseh cég oldalról húzható csapjaiból – ezekkel könnyebb elérni a tökéletes habot – 2015-ben csupán néhányat adtak el az USA-ba, ma már évente több ezer ilyen talál gazdára Észak-Amerikában.
A sördiplomáciai program keretében az Institut Pivo sörtanfolyamokat és tematikus túrákat szervez Prágában, ahol nemcsak sört kóstolni, de csapolni is megtanítják az érdeklődőket. Szóba kerül a megfelelő pohár, a megfelelő hőmérséklet, a csapolás módja, stb.
A résztvevő külföldi sörfőzők egybehangzóan állítják, hogy a cseh sör Csehországban a legjobb. És éppen ez a mesterterv lényege: a cseh kormány célja ugyanis nem csupán az export fellendítése, hanem a sörök iránti kíváncsiság felkeltése is. „Ha igazán jó cseh sört akarsz, utazz el Csehországba” – mondják.