Cikk megosztása
A Klubrádió Nívó című magazinműsorában Siklósi Máté ismertette egy osztrák magazinban megjelent sörteszt eredményeit. Ezek szerint a nagy sörgyárak megpróbálnak válaszokat adni a kisüzemi sörfőzdék egyedi ízvilágú termékeire, így egyre szélesebb az ízesített sörök kínálata is.
A felmérés szerint azonban leginkább a citrusos ízesítést kapó sörök kapnak igen komoly hozzáadott cukormennyiséget. Az osztrákok találtak olyan terméket is, amelynek fél literében hat és fél kockacukornak megfelelő cukormennyiség volt. Megfigyelhető, hogy a citromos sörök savanyú ízérzetének ellensúlyozására használnak nagyobb mennyiségű cukrot – foglalta össze Siklósi Máté.
A nyugati szomszédban vizsgált ízesített sörök között több olyan márka is van, amely Magyarországon is kapható. A 20 vizsgált termékből 16 alkoholos és 4 alkoholmentes volt. Különösen az alkoholmentesek bizonyultak igen édesnek, ezek közül kettőben is több volt a cukor 6,3 gramm/100 ml-nél.
A legkevésbé édesebb ízesített sörök is közepes cukortartalommal bírnak, alacsonyat nem találtak a tesztelők. A Klubrádió szombati, Nívó című műsorának összefoglalója szerint az ár sem jó vonalvezető, hiszen nem biztos, hogy a legdrágább ízesített sör a legjobb. Az ízesített sörökkel kapcsolatban egyébként az osztrák tesztelők általános vélekedése az volt, hogy komolyan vehető sör íze egyik terméknek sincs, ugyanakkor a magas cukortartalom miatt kimondottan frissítőnek sem mondhatóak.