Cikk megosztása
A Spalter a német komlótermesztés egyik különösen fontos fajtája: a Nürnbergtől délre fekvő Spalt dombjain a középkor óta zajlik a komlótermesztés, de a klímaváltozás véget vethet ennek.
A fűszeres, gyümölcsös, vaníliára, fenyőre és zöld teára emlékeztető aromájú Spalter olyan komlófajta, amely nem csak sokat tett hozzá a klasszikus német sörökhöz, hanem – épp a gazdag ízvilága miatt – a craft is remekül tudja használni. Mégis kénytelenek lecserélni a termelők olyan fajtákra, amelyek jobban bírják a melegebb és szárazabb klímát.
A melegedő, szárazabb éghajlat brutálisan megviseli a komlóipart Európa-szerte, de különösen nagy a baj Spalt vidékén, ahol egy egész környék él az ott termeszthető komlókból.
A nyári forróság és a viharok miatt Németországban a komlótermés tavaly meredekebben csökkent, mint a második világháború óta bármikor. A Spalter a hűvösebb, párásabb időjárást kedveli és bár a betakarítás még csak most kezdődött, a Német Komlótermelők Szövetsége már jelezte, hogy a termés újra átlag alatti lesz.
A gazdák jelenleg keresik annak a lehetőségét, milyen egyéb fajtákra cseréljék le a Spaltert, ezzel pedig elindulhat a láncreakció: a komlótípust lecserélik azokban a sörreceptekben is, amelyekben meghatározó volt.