Cikk megosztása
Felső-Ausztria északi részén, közvetlenül a Duna mellett található az engelszelli apátság, amelyben az egyetlen osztrák trappista sör készül. De lehet, hogy már nem sokáig.
Miután az engelszelli apátság utolsó négy szerzetese is bejelentette, hogy elhagyja az épületet, az egyetlen ausztriai trappista sörfőzde jövője bizonytalan.
A ciszterci trappista rend most keresi a megoldást arra kérdésre, hogyan működhet tovább a templom, a többi épület, valamint a sör- és likőrgyártás.
Az apátságról és söreiről itt írtunk bővebben. A főzdét jelenleg működtető céget 1925-ben alapították, 2012-ben pedig a Hofstetten sörfőzde támogatásával bővült az üzem, amely egyébként Sankt Martinban található, mintegy 30 kilométerre az apátságtól.
Az apátság bezárása még nem feltétlenül jelenti a sörfőzde végét, hiszen Belgiumban is található példa arra, hogy – ugyan már nem autentikus trappistaként – de folytatódhat a termelés olyan apátsági főzdében is, ahol már nem tevékenykednek szerzetesek.
Az engelszelli apátság bezárásával mindössze kilenc sörfőzde marad, amely az autentikus trappista jelzőt használhatja. Öt ilyen működik Belgiumban, kettő Hollandiában, egy-egy pedig az Egyesült Királyságban és Olaszországban.