Cikk megosztása
A Horizont Brewing, budapesti kraft sörfőzde, 2016-os alakulása óta minden megjelenésével arra törekszik, hogy gyökerestül megváltoztassa a fogyasztók sörről alkotott véleményét. Több nemzetközi díjat nyert tételei mellett, olyan szezonális söröket készít, melyek minden kétséget kizáróan új szintre emelik a kraft söröket. Egyik ilyen szériájuk a csak hordóérlelt sörökből álló Night Shift, mely a Horizont sörfőzőinek egyik legnagyobb szerelemprojektje.
Prémium, természetes és nagyon kraft! Ez a három jelző találóan leírja a Horizont Brewing söreit, de ennél egy picit tovább kell nézni, hogy ne elhamarkodott, felszínes következtetéseket vonjunk le.
A kőbányai Főzdeparkban található Horizont Brewing évek óta ellátja a kraft sör piacát egyedi sörökkel, melyek kivétel nélkül valamilyen szokatlan hozzávalóval, vagy eljárással, ahogy a főzde dolgozói mondják, „Horizont-csavarral” készülnek, a Magyarországon elérhető legjobb, prémium alapanyagokból. A főzde alaptételei és kísérleti főzetei, illetve savanyú tételei mellett minden évben elkészülnek a kraft sörfőzés nagyágyúi, a hordóérlelt tételek is.
A Horizont sörfőzőinek egyik első álma egy, magyarországi viszonylatban kiemelkedően nagyszámú hordókból álló hordóérlelő volt. Olyannyira ragaszkodtak elképzelésükhöz, hogy 2022-re már több, mint 80, előzőleg párlatos vagy boros fahordóból álló érlelőjük van. A sörök fahordóban történő érlelése figyelemreméltó trend lett az elmúlt években, a kisüzemi sörfőzdék előszeretettel készítenek hordóérlelt söröket, de mégis van valami, ami megkülönbözteti a Horizont Brewing Night Shift-jeit a többi hordóérlelt sörtől.
Üzemi titkokat nem megosztva elárulták, hogy a hordóérlelt sörök sikerének több kulcsa is van. Fontos, hogy az alapsör a legtökéletesebb formájában és ízében készüljön el, majd kerüljön a hordókba. Egy Russian Imperial Stout vagy egy Porter stílusú sör főzése nem gyerekjáték, sokszor 10-15 órát is igénybe vehet, megszakítás nélkül. Innen jött a széria neve is, a Night Shift, vagyis éjszakai műszak, ami a hosszú, gyakran éjszakába nyúló főzési időre utal. A másik tényező a fahordók állapota és eredete. A Night Shiftek kivétel nélkül prémium párlatos hordókban érnek 6-12 hónapot. Eredetük ismert; többek között az USA, a Karibi-térség, vagy éppen hazai lepárlók vagy borászatok, mint pl. a Gemenci Whiskey lepárló, vagy a villányi Bock pincészet az előző otthonuk. Ennek a szériának komoly érzelmi háttere is van, hiszen szerelemprojekt lévén kiemelkedő gonddal és odafigyeléssel készülnek ezek a sörök. Minden palackot egyesével dobozolnak, és készítenek fel a fogyasztóhoz vezető útra.
A Night Shift tételek minden évben, ősszel jelennek meg. Az öt különböző, fahordókban érlelt sör elkészítése nem csak a főzési szakaszban tart hosszú ideig. Ahhoz, hogy a fahordókban rejlő ízjegyeket tökéletesen átvegyék a sörök, megfelelő ideig kell érlelni őket. Ez a folyamat 6-12 hónapig is eltarthat.
2022-ben is különleges Night Shift tételekkel készül a Horizont. A megszokott receptek mellett megbújik néhány extra újdonság is.
A már-már hagyománnyá vált Russian Imperial Stout páros egyik tagja, a Russian Imperial Stout Aged in Tennessee Whiskey Barrels (13%) visszatér a gyökerekhez, hiszen az első, még mindig kiemelkedő népszerűségnek örvendő hordóérlelt Night Shifthez hasonlóan, ez is Tennessee Whiskey-s hordókban várta, hogy elkészüljön.
A másik éjfekete, testes stout, Russian Imperial Stout Aged in Bourbon Barrels with Chocolate and Coffee (13,6%) idén etióp kávévariánson és ghánai kakóbabon pihent, majd került a frissen ürített bourbon hordókba.
Az idei búzabort blendeléses eljárással készítették, tehát, ahogy a neve is sugallja, Wheat Wine Aged in Bourbon and Rum Barrels, itt már egy ütős tételről van szó. Rendhagyó módon ezt a tételt három különböző, az USA-ból érkezett bourbon, a karibi-térségi Szent Martin szigetről származó Rhum Agricole, illetve egy először Tennessee Whiskey-s, majd jamaikai rumos hordókban érlelték. A végeredmény egy jó arányokban blendelt, 15,1%-os varázslatos wheat wine.
A 2022-es Double Baltic Porter Aged in Rhum Barrels (14%) alapja egy kellemesen mogyorós, testes és édeskés sötétbarna / fekete lager (a stílushoz használt alsóerjesztésű élesztő miatt számít lagernek), amit Rhum Agricole hordókban érleltek. A Rhum Agricole a francia Karib-térség rumja, melyet a „rummal” ellentétben frissen préselt nádcukorral készítenek. A Rhum Agricole jellemző ízjegyei minden kortyban érezhetők.
Az ötödik, pastry stout stílusú tétel az Imperial Pecan Pie Stout Aged in Tennessee Whiskeys Barrels (13,6%) nevet kapta. A klasszikus amerikai sütemény, a pekándiós pite története az 1880-as évekig nyúlik vissza, és kimondottan kedvelt édességnek számít az USA déli államaiban, ahol a bourbon whiskey-t is készítik. Így már érthető, hogy miért Tennessee Whiskey-s hordókban érlelték a sört, mely tökéletesen átvette a fahordók vaníliás esszenciáját. A sűrű, testes imperial stout alapba házilag pörkölt pekándió került, hogy a legjobb ízeket vegye át a sör.
Azt már most látjuk, hogy az idei Night Shift line-uppal kitett magáért a főzde, de véleményt természetesen csak akkor mondunk, ha megkóstoljuk ezeket a tételeket. Előreláthatóan október-november során fognak piacra kerülni, de a pontos megjelenésekkel kapcsolatban érdemes figyelni a Horizont Brewing hivatalos Facebook és Instagram oldalát.
(x)