Cikk megosztása
Ezt Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke mondta egy interjúban. Szerinte a vendéglátósok között igen magas a kis- és középvállalkozások aránya, azok pedig nehezebben bírják az állandóan fenyegető bezárást.
A KSH adatai szerint 2019-ben 26 ezer vállalkozás működött Magyarországon a vendéglátásban. Ebből az önálló vállalkozók száma 12 ezer, a társas vállalkozások száma pedig közel 14 ezer volt. Kovács tájékoztatása szerint az ágazatban évente kb. 2500-3000 új vállalkozás jelenik- és szűnik is meg.
Az elnök az Menedzsment Fórumnak elmondta: 2020. június 30-án – tehát az első járványhullámot követően – még 50 832 vendéglátó üzlet működött, már már ez is kevesebb volt, mint 2019-ben.
A vendéglátóhelyek kb. harmadát működtetik kisvállalkozók, akik sok esetben magánkasszából pótolták a céges pénztás hiányát, de elfogytak a tartalékok – Kovács ezzel indokolta a becslését, miszerint 2022 végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mondhat csődöt, vagy válthat más profilra.
A vendéglátóhelyek az elmúlt időszak bizonytalanságai mellett munkaerőhiánnyal és az emelkedő rezsiköltségekkel is küzdenek.