Cikk megosztása
Van egy, az európaitól genetikailag totál elkülönülő komlófaj, amely Új-Mexikóban és Californiában honos. Máshogy néz ki, mást szeret és másképp is viselkedik, mint az Európaiak. Ismerd meg a neomexicanust!
A Todd Bates, komlótermesztő által neomexicanusnak nevezett komlónövény egy genetikailag elkülönülő alfaj, amely a becslések szerint egymillió éve nő az USA területének délnyugati részén. Miközben minden Európában és Ausztráliában, és persze az Észak-Amerikában termelt komló túlnyomó része Ázsiából származik, illetve a legtöbb termesztett komló olyan nemes fajtáktól eredeztethető, mint a Saaz, a Tettnang, a Fuggles és a Goldings, a neomexicanus nemzetsége más.
Todd Bates, amikor elkezdett a növényekkel foglalkozni, műanyag vödrökbe ültette a vadkomlókat, és két év után sikerült szelektálnia a legjobb egyedeket, amelyeket végül kiültetett, majd amikor megvoltak a megfelelő klónok, Eric Desmaraisszal, a CLS Farms tulajdonosának segítségével igyekeztek szélesebb közönséghez eljuttatni a fajtákat. A Zappa nevűt például a Sierra Nevada Brewing karolta fel, még frisskomlós sört is csináltak vele, kiemelve a fajta dinnyére, és sárgabarackra emlékeztető aromáit – írja a fajtákat ismertető cikkében a Beer & Brewing.
A washingtoni Yakima-völgyben található CLS Farms immár néhány éve forgalmazza a Zappát és más neomexicanus fajtákat. Jelenleg ilyenek nőnek a teljes területük mintegy 3 százalékán, ám ezeknél a fajtáknál a termesztéshez is egészen másképp kell hozzáfogni, mint az európai vagy ázsiai komlóknál. Egyrészt nagyon érzékenyek az Európából származó betegségekre, később kell őket szüretelni, mint a rokonaikat, kiváltképp a Medusa fajtát. Emellett pedig kevésbé nőnek felfelé, inkább oldalirányba terjeszkednek, így a hagyományos támrendszer sem ideális nekik. Cserébe ezeknél a növényeknél jobb a toboz/levél arány, valamint a már említett Medusánál a komlótoboz is többfejű (innen ered a neve is).
A neomexicanus komlók nagyon gyümölcsös, tiszta aromájúak és kisebb mennyiségben is nagyon intenzív jegyeket képesek mutatni, ezért a sörfőzők meglehetősen szeretik őket. Az európai rokonaiknál pedig jobban bírják a szárazságot, így kevésbé csapadékos területeken is öntözés nélkül termeszthetők.
A magyar sörfőzők még csak elvétve készítettek neomexicanus komlókkal söröket, de a Reketye Medusa-ja, 2021 elején emlékezetes példa volt, hiszen jól mutatta a fajta élénk, guavára, dinnyére és barackra emléketzető, citrusos aromáit. Sörfőzőkként és fogyasztókként is érdemes vadászni a neomexicanusokra!