Cikk megosztása
Az Egyesült Államokban már most trendi, népszerűsége gyorsan nő, és már felbukkant Európában, sőt Magyarországon is. A végletekig intenzív, ködös és gyümölcsös, de nem az IPA alapjaira építkezik.
A Drinks Business szerint a következő nagy dobása a kraft söriparnak a smoothie sour stílus lehet, mivel már most népszerű az USA-ban, és várhatóan szélesebb körben fog terjeszkedni.
A gose és a kettle sour után jöhet azok a sörök, amelyek ugyancsak savanyú alapon, de nem csak gyümölcsök, hanem sok esetben egyéb, meglepő komponensek hozzáadásával készülnek. Szupertestes, igen intenzív tételek ezek, mégis egyre többen kattannak rájuk.
A smoothie sour általában megdöbbentő mennyiségben tartalmaz gyümölcsöket és sok esetben lakzózt is. Fontos róluk elmondani, hogy az állaguk és a testük sokszor épp olyan sűrű és laktató, mint amilyen összetett és kiadós az ízük.
A (leginkább trópusi) gyümölcsök mellett gyakran fordul elő bennük a kókusz, a vanília, valódi, de egészen új megközelítéseként a desszertsörnek.
A sörfőzők és az élesztők elé egyébként nehéz feladatot állít a sörtípus, hiszen a jó smoothie sour meglehetősen savas, ugyanakkor édeskés is. A lényeg épp ennek a két dolognak az egyensúlyáról szól, és a kísérletezésről.
Ha smoothie sour témában kóstolnál, az Oakshire Brewing, az Omnipollo, vagy a Selfmade Brewery háza táján érdemes keresgélned, a magyarok közül pedig a Mad Scientist készített már ilyet.