Cikk megosztása
Ők mutatták be a trappista márkát a nagyvilágnak. Jelenleg négy sört és négyféle sajtot készítenek, és a termékeik harmadát külföldön adják el. Sorozatunkban az „Authentic Trappist Product” logóval ellátott söröket előállító apátságokat vesszük sorra, elsőként jöjjön a Chimay!
A trappista sörfőzdéket bemutató sorozatunkban a vallóniai Chimay városában működő főzdét és sajtmanufaktúrát ismertetjük először. Hogyha érdekel, mitől lehet egy sör igazán trappista, sorozatunk első részéből kiderül!
Elsőként a trappista sörök talán legnépszerűbb képviselőjét, a Chimay-t mutatjuk be. Chimay városa Belgium Hainaut tartományában, Vallónia régióban található. Az apátságot a Westvleterenből érkező szerzetesek alapították 1850-ben. Első sörüket ’62-ben készítették. A háború végét követően a szerzetesek újjáépítették a sörfőzdét, korszerűsítették a berendezést, és újra beindították a termelést.
Jelenleg a kolostor szerzetesei négyféle sajtot, és négyféle standard sört állítanak elő az Abbaye Notre-Dame de Scourmont (scourmonti Notre-Dame Apátság) területén. Ők voltak az elsők, akik söreiket messze földön értékesítették, termékeik 35%-át szállítják külföldre, valamint ők mutatták be a trappistát, mint márkát a nagyközönségnek.
A kolostor falai között 20 szerzetes él, de a termelésben 150 fő dolgozik, ezzel Belgium legszegényebb vidékének legnagyobb munkaadói. A profit egy részét ciszterci kolostorok építésére használják fel, a maradék bevételből pedig különböző beruházásokat finanszíroznak a térségben.
Söreik a klasszikus belga apátsági sörtípusok kiemelkedő képviselői, így tehát megtalálható a palettán a 4.8%-os világos (blonde) Dorée Goud, egy 8%-os Tripel, a 7%-os dubbel a Rouge nevet kapta, míg a testes, erős quadrupel 9%-osra sikerült, és a Bleue, azaz kék névvel büszkélkedhet. Viszonylag könnyen elérhető főzetek, hiszen ahol kapható belga sör, ott biztosan található egy-egy palack a Chimay-től.
A cikk a Premium Beer és a Beerporn.hu együttműködésének keretében jött létre.