Cikk megosztása
A kutatók gyógyszert készítenek a sör tipikus ízesítőjéből, a komlóból. Eddig kiaknázatlan vegyületeket találtak ugyanis az erjesztés során keletkező keserű anyagokban, amely többek közt a gyulladásokat, fertőzéseket és akár a rákot is kezelheti – írja az Origo.
A hagyományos orvoslásban ugyanis már régóta, sokféle betegség kezelésére használják a komlót, most visztont szakemberek állítják, hogy a növény kémiai alkotórészeinek gyulladáscsökkentő, antibakteriális, és rákot potenciálisan kezelhető tulajdonságai vannak. A sör mértékletes fogyasztása jó hatással lehet a cukorbetegségre és talán még a fogyásra is.
A vegyészek pedig a komlóban található vegyületekkel dolgoznak és egyre közelebb kerülnek a komló alapú gyógyszerek kifejlesztéséhez és azok optimalizálásához.
Idahói Egyetem kutatói szerint az úgynevezett komlópolifenolok, a humulone és a lupulone antioxidáns és rákellenes hatásúak és megakadályozzák a kórokozó baktériumok szaporodását, és bizonyos fokú védelmet nyújtanak a gyomorfekély ellen is. A vegyületek mesterséges változataival a kutatók elkészíthetik azokat a kémiai variánsokat, melyeket optimalizálva „betegségellenes” gyógyszert tudnak előállítani.
Kristopher Waynant, a kutatás vezetője szerint a sörfogyasztásnak számos pozitív hatása van, de azért hozzátette, hogy a jótékony összetevők nem a megfelelő formában vagy mennyiségben vannak jelen, így bizonyos kémiai manipulációs átalakítások szükségesek. Ők a humulone és a lupulone nevű vegyületekkel dolgoznak és az elmúlt időszakban bebizonyították, hogy ezek segíthetnek megelőzni a légúti fertőzéseket és blokkolhatják a daganatok terjedését.
A tudósok most azon dolgoznak, hogy egy fix recept segítségével létrehozzák a két vegyület egységes és szintetikus változatait. Azt remélik, hogy a tesztadatok hasznosnak bizonyulnak, és lendületet adnak az új gyógyszerek kifejlesztésének.