Cikk megosztása
Az otthon töltött tavaszi hetek alatt a jövedéki adatok szerint – hasonlóan más országokhoz – Magyarországon is felpöröghetett az alkoholfogyasztás. De a valóságban ennél összetettebb a helyzet.
Az Átlátszó.hu készített egy grafikont arról, hogyan alakultak a hazai alkoholeladások 2019 és 2020 első három hónapjában, a jövedéki statisztika szerint. A lenti ábrán a sör és a pálinka mellett a „többi szeszesital” lett megjelenítve.
Eszerint januárban mindkét évben sörből szinte ugyanannyi fogyott, addig a többi alkoholból jóval több kelt el, ám Halász Róbert, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a problémát az április jelenti majd, hiszen a hotelek, éttermek, stb. nem értékesítenek.
Magyarországon a lakossági értékesítés és a vendéglátásban eladott alkoholok aránya kb. 50-50 százalék. Az igazgató szerint a márciusi kiugrást magyarázhatja a húsvét, ám a jövedéki adatok nem a tényleges forgalmat jelentik, hanem azt, ami az adóraktárból kikerült alkoholos ital. Vagyis nem biztos, hogy azokat már eladták.