Cikk megosztása
A német-francia határ francia oldalán, Strasbourgban található Brasseries Kronenbourg – mint ahogyan az több sörük nevében is szerepel – 1664-ben kezdte meg a működését. A sörfőzdét egy hordókészítő családból származó, később a sörfőzést is kitanuló szakember, Jérôme Hatt alapította és működtette (Canon Sörfőzdeként). Olyan családi vállalkozásban gondolkodott, amely később apáról-fiúra száll, és így is lett, később családtagjai vették át az üzemet.
Évszázadokkal ezelőtt a sörök minősége korántsem volt olyan állandó, mint napjainkban, ám amikor 1883-ban, a Carlsberg Alapítványnak dolgozó professzor, Emil Christian Hansen előállította a tiszta élesztőkultúrát, a Hatt család hatodik sörfőző generációjához tartozó Frédéric-Guillaume II. azonnal használni kezdte azt a családi főzdében. A speciális, csíráktól és mikrobáktól mentes élesztő forradalmasította a sörfőzést.
Az üzem sokáig a belvárosi Place du Corbeau-n működött, közvetlenül a Strasbourgot keresztül-kasul átszelő III csatorna partján, ám a folyócska gyakori áradása miatt 1850-ben végül a város Cronenbourg nevű részébe költözött – innen származik a második világháború utáni elnevezése.
A dinamikusan fejlődő sörfőzde népszerűsége igazán akkor kezdett növekedni, amikor a XX. század második felében nemzetközi terjeszkedésbe fogott. Jelenlegi tulajdonosa a Carlsberg Group.
Nemzetközi viszonylatban a Kronenbourg 1664 a márka legismertebb darabja egy világos láger, az utóbbi időben ugyanakkor folyamatosan nő a népszerűsége a Kronenbourg 1664 Blanc-nak, amely pedig egy világos, könnyed búzasör. A recept megalkotóinak szándéka az volt, hogy olyan sört készítsenek, amely egyszerre kortárs, és hagyománytisztelő.
A típusa a belga witbierhez áll a legközelebb, hiszen a Blanc is jelentős mennyiségű búzamalátával készül, könnyed, frissítő, leginkább annak köszönhetően, hogy ebben is található frissen darált koriander és narancshéj is. Épp ezek a tulajdonságai azok, amelyek miatt nagyon tekintélyes rajongótábora alakult ki. Neve onnan ered, hogy a búzasört franciául „bière blanche”-nak, vagyis fehér sörnek hívják.
Ízvilágára annyira jellemző a gyümölcsösség, hogy sokszor azok is kedvelik, akik a klasszikus söröket kevésbé fogyasztják. A pohárban ködös, krémes habot képez, illatában leginkább a citrusfélék dominálnak. Kóstoláskor roppant krémes, elegáns szénsavval rendelkezik, a citrusos, egyszerre édeskés és kellemesen fanyar ízeket pedig végigkíséri a komló és a koriander fűszeressége.
Tudj meg többet a Kronenbourg 1664 Blanc-ról!
(x)