Cikk megosztása
Gazdag, de legfőképp teljes ízkép és kevés alkohol: ezen dolgoznak kicsik és nagyok egyaránt. Közben pedig bármelyik percben újra itt lehetnek a csökkentett alkohol tartalmú sörök. De mik is azok pontosan?
A fogyasztók szeretnek sörözni, a részegséget viszont egyre inkább igyekeznek elkerülni – mutatják a felmérések. Ezek alapján eljöhet az az idő, hogy (csakúgy, mint Ausztriában), nálunk is újra előkerülnek azok a sörtípusok, amelyek alkoholmentesnek ugyan nem mondhatók, de bőven meg lehet belőlük inni párat anélkül, hogy megérezné az ember.
Ez a kategória korábban – leginkább a zéró tolerancia miatt – el-eltűnt a piacról, újbóli visszatérése viszont immár nem a sofőröknek szól.
De pontosan mennyi szesz is van ezekben a sörökben?
Nos, a kategória két részre bontható. Az alkoholszegény sörben 1,5 százalék, a kis alkohol tartalmúban ennél több, de maximum 2,8 százalék alkohol lehet. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint efölött már csak simán „sörről” beszélhetünk, egészen a 8 százalékos alkoholtartalomig, amely után a „nagy alkohol tartalmú sör” következik.
Az alkoholszegény és a kis alkohol tartalmú sör nagyszerű piaci lehetőségeket rejthet a gyártóknak, de ezzel nyilván ők is tisztában vannak. A probléma az, hogy az alkohol bizony nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a sört kereknek, teljesnek érezzük. Bizonyos alkoholtartalom alatt egyelőre nagyon kevesen tudtak olyan sört kihozni, amely makulátlannak muóondható.
Szóval ne lepődjünk meg, hogyha lesznek olyan gyártók, akik előjönnek alacsony alkoholtartalmú sörökkel, és drukkoljunk annak, hogy azok igazán finomra sikerüljenek!