Cikk megosztása
Az, hogy mi a sör, nem tűnik komoly kérdésnek. Malátából készül, vízzel, élesztővel és van benne komló. Ennyi. De akkor miért van szükség arra, hogy Kaliforniában az egész definíciót felülvizsgálják? És mi a pálya itthon?
Kalifornia államban felülvizsgálták a sör meghatározását, annak érdekében, hogy a mézzel, gyümölcslével, gyógynövényekkel, stb. készülő söröket könnyebb legyen engedélyeztetni. Az ilyen, különleges termékek ugyanis egyre gyakrabban tűnnek fel, és eddig minden esetben külön engedélyt kellett beszerezzen a sörfőzde az illetékes hatóságtól, hogyha valamilyen speciális anyaggal szerette volna dúsítani az italt.
A sörfőzők ezt azzal érzékeltették, hogy akárhányszor álltak neki olyan sör előállításának, amelyben gyümölcscukrokat is fermentáltak, máris a borvilágban találták magukat, vagyis egyszerre kellett engedélyt szerezzenek sörfőzésre, és borkészítésre egyaránt.
Ez nyilvánvalóan tarthatatlan volt, így jövőre hatályba lép a módosítás, amely szerint a sört méz, gyümölcs, gyümölcslé, gyümölcskoncentrátum, gyógynövények, fűszerek és más élelmiszeranyagok felhasználásával is lehet erjeszteni.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Itthon egyébként azt írja a Magyar Élelmiszerkönyv, hogy alapesetben a sör „Malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital.” Az egyebeket is tartalmazó söröket ízesített sörnek kell nevezni, amely hivatalosan „olyan sör, amelyhez az íz hatás kialakításához a komló helyett vagy mellett egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak”.
Az Élelmiszerkönyvet egyébként nem olyan régen módosították azzal, hogy a radlereket külön kategóriaként kezdték kezelni, hiszen azoknál az érlelést követően kerül bele olyan anyag, amely befolyásolja az ízt, illatot, színt, stb. Ezeket nem is szabad sörnek nevezni, csak mondjuk sör tartalmú italnak.