Cikk megosztása
Pénteken kezdődik a Gourmet Fesztivál, ahol minden gasztrorajongó garantáltan talál majd új kedvenceket! A fesztivál főképp a kísérletezés terepe, ajánlunk is 12 meglepő sör-étel párosítást, amelyeket érdemes lesz kipróbálni!
Idén a Gourmet Fesztiválon mintegy 100 kiállító lesz jelen, ezeknek a fele étterem, amelyek számtalan, vendégeik által jól ismert és kifejezetten a fesztiválra készített ételt kínálnak. A rendezvényről nem hiányozhatnak a jó sörök sem, amelyekről mások mellett a Belgium Büszkeségei stand gondoskodik. A belépőkhöz ráadásul mindenkinek jár egy-egy kupon is, amelyet belga sörkóstolóra lehet beváltani, így tehát még könnyebb lesz kipróbálni néhány sör-étel kombót!
A Belgium Büszkeségei kínálatában előkelő helyet foglal el a Hoegaarden White, amely kicsit minden belga witbier alapja. A búzamalátával készülő sör eredeti receptje még abból az időből származik, amikor nem feltétlenül a komló volt a fő fűszere a gabonából erjesztett italoknak. Van benne narancshéj és koriander, az élesztőnek és a búzának köszönhetően pedig igazán krémes testű, citrusos és fűszeres aromájú. A fehér sörnek is nevezett fajta selymes textúrájához érdemes lesz hozzákóstolni a 42 Restaurant & Bar „Tejberizs, kesudió, zöld alma, wasabi” kombinációját, ha pedig valami húsosat választanál hozzá, az Essência Restaurant standjánál kérhető sertéstarja lehet izgalmas választás, hiszen zöldborsóval és karamellizált joghurttal tálalják! Édeskés, fűszeres, könnyed és vibráló – épp mint a Hoegaarden!
Hogyha a fehér után jöhet valami színesebb, akkor a Hoegaarden Rosée kitűnő választás! Ez a sör ellenállhatatlan azoknak, akik szeretik a búzasöröket, közben pedig folyton rájárnak a kamrában a málnaszörpre, hiszen mintha ezt a kettőt ötvözték volna benne – és egyébként nagyjából tényleg ez történt. 🙂
Próbáld ki hozzá az ÉS Bisztróban a frissen sült császármorzsát, eperrel, hidd el, a színharmónia már ránézésre meglesz, a sör, búzamaláta adta krémessége pedig nagyszerűen illik majd a császármorzsához!
Ha pedig ennél extravagánsabb megoldást keresel, akkor az Émile kínálatában könnyedén megtalálhatod! Náluk az „Eper-rebarbara saláta, fehércsokoládé-krém, bodzás narancsvíz” összeállítás mintha eleve ehhez a sörhöz készült volna!
Egy frissítő, aranyszínű láger sör semmilyen fesztiválról nem hiányozhat. Ezért jó eséllyel a Stella Artois lesz az, amivel a legtöbben lazítanak majd akkor, amikor már túl vannak egy-két bor és étel körön! Egy kristálytiszta, ropogós, világos lágerhez egyébként nem nehéz jól illő ételt találni, de most nézzünk valami egzotikus párosítást!
A 101 Bistro klasszikus tajvani gua bao-ja nem más, mint egy mézes-nagyon fűszeres sertéshús, gőzölt tésztabatyuban. Egy hamisítatlan street food megoldás, amelyhez parádésan passzol a Stella Artois ízvilága! Csakúgy, mint a Viator Apátsági Étterem standjánál kérhető marinált szürkeharcsához, amelyhez füstölt fehér hagymát és lestyánt is kínálnak. Ez a párosítás lesz az, amely után igazán felfrissülve fordulhatnak majd a látogatók akár a desszertek felé is!
A Leffe Blonde-ban az enyhén pörkölt maláta és a kellemes élesztős karakterek ízjegyei mellé keressünk ételeket. Ez egy komoly sör, amihez ugyanakkor bátran lehet kísérletezni. És ha már kísérletezés, itt az ideje kipróbálni, a Rácz Jenő vezette Rumour „zsíros kenyér, salottahagyma, retek, zöldalma” kombinációja hogyan működik a Leffe száraz, enyhén kesernyés lecsengésével. Ha pedig nálad kifejezetten a malátás-gabonás ízvilág a sorvezető ennél a sörnél, akkor miért ne jöhetne hozzá az Erhardt Étterem, szarvasgombával turbózott kovászos lángosa?
Semmilyen sportértéke nem lenne annak, ha csupán a Leffe Dark kávés-csokis ízvilágához próbálnánk hozzákapcsolni mindenféle kávés-csokis édességet! Inkább arra buzdítanánk a kísérletező kedvű fesztiválozókat, hogy a sör édeskés, behízelgő karakteréhez ne csak desszerteket fogyasszanak! Wang Mesternél a szecsuáni tartományra jellemző íz világgal elkészített ropogós kacsacomb méltó párja lehet a sötét Leffének, ha pedig tovább játszanál a kesernyés és az édes ízek harmóniájával, illetve az élesztő adta, visszafogott, asztalt gyümölcsökre emlékeztető ízvilággal, akkor az Émile „Kacsamájkrémes molnárka, almapüré, ropogós csirkebőr” tányérja lesz a nyerő választás!
Van viszont egy sör a kínálatban, amely mellé egyszerűen muszáj édességet kóstolni! A Belle-Vue Kriek egy igazi, spontán erjedéssel készült lambic, rengeteg meggyel, amitől kellemesen savas, frissítő és ellenállhatatlanul rubinpiros! Ez a szuper fanyarság az, ami bizonyára remekül áll az Andrássy Kúria & Spa új éttermének a Bobajkának a bobajkájához, ami nem más, mint a mákos guba zempléni elnevezése. Gondolj csak bele, itt-ott ropogós, de belül vajpuha kelt tészta, rengeteg mák, és a meggyes sör! Csodálatosan hangzik, ugye?!
Csakúgy, mint az, hogy a Belle-Vue Kriek birtokában, a Sütizz Cukrászda standjánál csak kérsz egy hihetetlen, vargabéles ihlette tányérdesszertet, és máris megalkottad ennek a szuper édességnek a meggyes változatát! Nos, pont ezekért az élményekért szeretjük ezt a fesztivált!
Ne feledd, a május 27-29. között megtartott Gourmet Fesztiválon a belépőjegyed mellé Belgium Büszkeségei sörkóstoló kuponok is járnak! Használd őket, és kísérletezz te is nyerő sör-étel párosításokkal!
(x)