fbpx

Villámgyorsan híre ment az etyeki sörnek

Írta: BeerPorn.hu

2016-05-22 | 07:11 Magazin

Radányi Orsolya és az etyeki Bitter Ale

Radányi Orsolya és az etyeki Bitter Ale

Radányi Orsolya és párja igen határozott elképzeléssel álltak neki az Etyeki Sörmanufaktúra megvalósításának. Mindketten élelmiszeripari mérnökök, Orsi marketing területen is dolgozott, ráadásul Belgiumban némi sörfőző ismeretet is begyűjtöttek, lévén pedig, hogy etyekiek, nem volt kérdés, hogy hol kellene beindítani a saját főzdét.

Az Etyek-botpusztai üzem helyén azelőtt laktanya volt, és ott, ahol ma a malátaroppantó búg és a söröspalackok csörömpölnek, egykor orosz katonák gyakorolták a vigyázzállást. A beruházás tehát zöldmezős, vagy inkább gyakorlóteres volt, a megvalósításban pedig Gyenge Zsolt és csapata volt az etyekiek segítségére.

A főzde ötlete 2013-ban jött, és tervezéssel, építkezéssel, engedélyeztetéssel együtt 2015 októberében már el is készültek az első főzetek, karácsonyra pedig a környékbeliek akár már az Etyeki Sörmanufaktúra termékeivel is koccinthattak.

#etyek #etyekisor #etyekisormanufaktura #etyekipa #fozdelatogatas #beerpornmagazin #beerporn

Beerporn magazin (@beermagazin) által közzétett fénykép,

Etyeken kóstolj helyi sört!

Az Etyeki Sörmanufaktúra családi vállalkozás, Orsi a családnak az a fele, aki teljes munkaidőben a főzdében van, rajta kívül pedig még három munkatárs tüsténkedik minden nap Botpusztán. Kovács Krisztián sörfőző mester a Zirci Főzde megnyitásában vállalt oroszlánrészt, aztán csatlakozott a csapathoz. Péterffy-Bohata Sára a Fóti főzdében sajátította el az alapokat. Csőke József pedig egy teljesen más szakmát otthagyva tanulta ki a sörfőzés mesterségét. Persze akadhatnak olyan szezonális feladatok, amikor több emberre van szükség. Ott jártunkkor például a Kőszegi Sör készült éppen, de egy erdélyi főzde is a saját termékein dolgozik a napokban Etyeken.

Pedantéria

Pedantéria

És hogy mit léptek a borosgazdák arra, hogy hirtelen megjelent az Etyeki Sör? – Az elején féltem, hogy mit fognak szólni – mondja Orsi, de aztán kiderült, hogy meglehetősen pozitív fogadtatásra talált az újdonság. Legjobban persze a vendéglátóhelyek örültek. A Rókusfalvy Fogadóban például, amikor megtudták, hogy már ebből is van helyi, egyből lecserélték a korábbi márkát az Etyeki Sörmanufaktúra termékeire.

Azt tapasztaltam a Pikniken is, hogy aki borért jön Etyekre, az úgyis bort iszik majd – számol be Orsi, de hozzáteszi: mégis sokan örülnek, hogy találnak sört.

Az Etyeki Sörmanufaktúrának nem is célja egyébként, hogy országszerte, széles körben megjelenjen. Elsősorban a környék éttermeit és boltjait szeretnék kiszolgálni, valamint megjelenni a tematikus gasztronómiai eseményeken, illetve webshopban kívánnak értékesíteni.

A legjobb (marketing-) sztorikat az élet írja

Az etyeki sörök arculata letisztult, elegáns és nagyon tudatosan alakított, pedig a vezérmotívumok története éppen hogy egy véletlenen alapul. Orsi egy bécsi bolhapiacon akadt rá arra a 27 darabos nyomdakészletre, amelynek ábrái később a címkékre kerültek. Akkor még nem tudta, hogy mire fogja használni a nyomatokat, de megvette őket, és jópár évvel később minden a helyére került.

Szerzemények a bolhapiacról

Van, aki szerint van egy kis boroscímke fílingje az arculatnak – mondja Orsi, és valóban gyökeresen különbözik az etyeki arculat a kisüzemi sörfőzdék olykor punkos, nagyon laza megjelenésétől.

Heten, mint a gonoszok

A főzdében 7 féle sör készül, a Bohém Pilzeni, a Rocinante Blonde, a Premier Pale Ale, a Bookkeeper’s Bitter Ale, az Etyeki IPA, a Bard’s Porter és az Ambrózia Belga Búza. Ezek között van egy-két olyan, amelyeken a tervek szerint szezonálisan változtatnak majd.

Fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a sörök készítése során az alapvető szemlélet a „modern tradíció”, vagyis, hogy a kisüzemi előállítás mellett a lehető legnagyobb hangsúlyt fektetni a megfelelő alapanyag beszerzésére, gondosan ügyelni a főzdei folyamatokra és a palackozásra.

A csatos üveg hozzá tartozik az arculathoz

A csatos üveg hozzá tartozik az arculathoz

Napi 1200 liter sörlével tudnak dolgozni, szűretlenül palackoznak, majd – hasonlóan a pezsgőkészítési technológiához (nem véletlenül, Etyek a hazai pezsgőbor készítés központja) – egy dozázst kapnak a palackok, vagyis sörlevet és élesztőt tartalmazó „likőrt”, ez indítja be a palackokban a másodlagos erjedést, így a sör szénsavval telítődik és a maradék fermentálható cukrok is lebomlanak. És emiatt van az összetéveszthetetlen pukkanás, mikor kinyitod az etyeki palackokat: a nyomás kicsit magasabb bennük, mint egy hagyományosan palackozott sör esetében.

Főzdelátogatni lehet?

Aki látta a Gasztroangyal sörös adását, az már biztosan tudja a választ: Etyeken örömmel fogadják a sörturistákat is. Sörkóstolóra, főzdelátogatásra bejelentkezés után szívesen látják az érdeklődőket, és mintabolt is működik.

Pro tipp: sörkorcsolyával, sajttállal tuningolt, főzdebeli kóstolás.