Cikk megosztása
Nem vadulós főzeteik, inkább a letisztultság, és a kiegyensúlyozottság az, ami miatt szeretjük a Győrújbaráton működő Vaskakast. Norbi és Eszter, a főzde tulajdonosai pedig azok a típusú emberek, akikkel bármikor szívesen leülnénk sörözni. Így tettünk most is!
Vida Norbert és felesége, Eszter két, Győrben meghatározó cég, az Audi és a Győri Keksz Excel tábláit ott hagyva, 2016-ban alapították a Vaskakas Sörfőzdét. A Győrújbarát határában, saját családi házuk mellett működő kisüzemnek már a névválasztása is arról árulkodik, vérbeli győri sört szerettek volna készíteni.
Legendák nyomában
Hogyha turistaként látogat valaki Győrbe, hamar feltűnik, milyen sok helyen bukkan föl a vaskakas szimbóluma a városban. Nem is csoda, hiszen ez Győr egyik legismertebb legendájának főszereplője. A történet úgy szól, hogy amikor a törökök elfoglalták a várost, 1594-ben, a Dunakapu térre állítottak egy szélkakast, és úgy tartották, Győr várát soha nem tudja bevenni az ellenség, pontosabban majd akkor, ha a vaskakas kukorékolni kezd.
A legenda szerint, amikor a keresztények visszafoglalták a várost, egy bátor katona egy igazi kakassal felmászott a toronyba, amely hajnalban ott fent kezdett kukorékolni. A törökök ere azt hitték, a szélkakas kukorékol, és megpecsételődött a sorsuk, elvesztették a várost.
Norbi az alapítás előtt már lelkes házisörfőző volt, több, jól kipróbált, saját recepttel. De még így is jókora bátorságra volt szükség ahhoz, hogy – kihagyva a gerilla lépcsőfokot – egyből saját főzdével induljanak el. Az idén lecserélésre kerülő, de 2016-óta remekül szolgáló, 500 literes főzőházat egy, korábban Barcson működő sörfőzdétől vásárolták, nyugodtan mondhatjuk, hogy némi átalakítás után igazán bevált Győrújbaráton is.
Az első sör, amit benne készítettek, a Comedias volt, ami azóta is a Vaskakas egyik kedvenc terméke – már, mi minket illet. Típusát tekintve egy Extra Special Bitter, ami nem szól másról, mint az egyensúlyról: a malátás test és a gyümölcsösen keserű ízek harmóniájáról.
Ezt követte szépen sorban a többi, így például a belga ihletésű Charlatan, a Münchausen nevű barna búza, a Sunshine Reggae citrusos saison, vagy a Johnny B. Good APA.
Ezekből jól látszik, hogy a Vaskakas nem az extrémitásról híres, sokkal inkább a kiegyensúlyozott, klasszikus sörtípusok saját ízlés szerinti újra alkotásáról. Norbi szerint egyszerűen ez működik Győrben. A Vaskakas fogyasztói, a visszajelzések szerint a közérthető, ugyanakkor nem megszokott sörtípusokat keresik. Arra pedig, hogy az általuk főzött fajták milyen jól lettek kiválasztva, mi sem jobb bizonyíték, mint az, hogy évekig sikeresen működtek láger sör nélkül, mire megszületett a Győri Pils. Utóbbi egyébként azóta a ETO FC Győr hivatalos söre is lett!
A sörfőzde termékeinek 60-70 százalékát hordóban értékesíti, a többit adják csak el palackozott formában, ami szerintük valahol az ideális arány közelében lehet, hiszen a sörszeretők legfőképp a csapolt, minél frissebb söröket kedvelik. Regionálisan meghatározó főzdeként meg tudják engedni maguknak, hogy szoros kapcsolatban legyenek a partnereikkel és a hordós sörre koncentráljanak. A palackozott termékeket pedig jellemzően ajándékba választják a Vaskakas fogyasztók.
Jelenleg 6 darab ezer literes és három kétezer literes erjesztővel dolgoznak. Ottjártunkkor – január végén – ideiglenesen csak 5 tartályban voltak sörök, épp másnapra tervezték a főzést, egészen pontosan egy Charlatan belga dubbel munkálatai kezdődtek meg.
Hogyha szeretnéd megismerni, kik állnak a sörfőzde mögött, és persze megkóstolnád a Vaskakas söröket, előzetes bejelentkezést követően, szívesen megmutatják az üzemet, a mellette található sörboltban pedig a lehető legjobb árakon vehetsz tőlük sört!
De ha nem jársz épp Győrújbarát felé, akkor se csüggedj, a webshopból mindig tudsz rendelni, itt pedig összegyűjtötték, hol kóstolhatod meg a Vaskakas finomságokat!