Vajon tudnak-e inni a magyar fiatalok?

Írta: Takács Vilmos

2018-11-20 | 06:34 Magazin

Fotó: Pxhere.com

Jó, a Beerporn.hu olvasói nyilván igen. Sokat, de okosan, soha nem viszik túlzásba és még egyszer sem volt olyan, hogy másnap azon kellett gondolkozniuk, hogy melyik is volt az utolsó korsó az este. De komolyan, te tudsz okosan inni?

Javában zajlik a száraz november, amikor a résztvevők úgy próbálnak képbe kerülni a saját, alkoholhoz fűződő viszonyukról, hogy egy hónapon át nem isznak alkoholt. Szóval nem azért, hogy utána soha ne igyanak többet, hanem, hogy megnézzék, mi lesz.

Mivel a program tök önkéntes, nem lehet tudni, hányan vesznek benne részt, viszont az Index nemrég írt egy, az Egészségügyi Világszervezet által kiadott, tinédzserek alkoholfogyasztását felmérő jelentésről. A cikkből kiderül hogy a magyar fiatalok „előkelő” helyen szerepelnek az említett listákon. A fiúk az 1., a lányok a 3. helyen végeztek a WHO felmérésében, melyben 36 ország fiataljait vetették össze, aszerint hogy voltak-e már életükben részegek legalább kétszer. A kutatás szerint, a megkérdezett magyarok közül, 15 éves korukra, a fiúk 41,2%-a míg a lányok 33,5%-a már legalább kétszer rúgott be életében.

Mondanom sem kell, ezen a listán az élen szerepelni nem túl hízelgő egy ország számára. A statisztikák választ adnak a „tudnak-e inni a magyar fiatalok?” mennyiségi kérdésére, de vajon mi a helyzet a minőséggel? Erről a WHO-nak nincsenek ugyan statisztikái, de valószínűleg nem a legjobb minőségű sörök (italok) kínálatából válogatnak a magyar srácok és lányok, amikor szűréshez támad kedvük.

Fotó: Pxhere.com

Ezen a helyzeten szerintem, sokat tudna változtatni, ha kicsit többet tudnánk arról, tulajdonképpen mit is töltenek a poharunkba a kocsmában, vagy étteremben, és az sem elhanyagolható, hogy mi történik a szervezetünkben, miután mindezt elfogyasztottuk?

Csíki Sándor korábban írt már a tudományos alkoholfogyasztás aranyszabályairól. Ebből kiderül, hogy nem csak a magyar alkoholfogyasztók foglalkoztak már a borra sör, sörre bor problémával. A legtöbb nemzetnek megvan a hasonló kis mondókája az alkoholfajták helyes, illetve helytelen párosításáról és sorrendjéről (pl. az angolok szerint igencsak kockázatos whiskey-re inni a sört – Beer on whiskey, very risky.) de számtalan ehhez hasonló mondás terjedt el a történelem során.

Mi most leginkább a magyar vonatkozásra koncentrálunk, avagy a „Sörre bor mindenkor. Borra sör meggyötör” igazságtartalmára. Ehhez érdemes tudni néhány dolgot az alkohol felszívódásáról. Az alkohol egy része már a gyomorban felszívódik (kb. 20%) a többi pedig a vékonybélből kerül a véráramba.

Általánosan elfogadott tézis, hogy a szénsav felerősíti az alkohol hatását, ezt arra alapozzák, hogy a gáz okozta nyomás és a gyomorfalat borító szén-dioxid miatt felgyorsul a gyomor mozgása, így sűrűbben pumpálja az emészteni kívánt alkoholt a vékonybélbe, emiatt hamarabb felszívódik. Ezt a vélekedést támasztja alá az is, hogy ha egy csoport ugyanazt a pezsgőt issza, de a csoport fele még buborékosan, a másik fele pedig később amikor a széndioxid már távozott belőle, akkor az első csoportnál jóval gyorsabb felszívódást tapasztalhatunk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Érdemes tudni még, hogy a borban több olyan összetevő is előfordul, amely fokozza a gyomorból való felszívódást. Mivel a sörben ilyen nem található, ezért lehet, hogy a bor bódító hatását előbb érezhetjük.

Ezen információk tudatában, hozzáláthatunk kérdésünk megválaszolásának: Mi történik ha borra sört iszunk?

Ha bort, iszunk a gyomrunk záróizma a szokott ütemben engedi a folyadékot a vékonybélbe. Ha erre sört iszunk, a széndioxid és a buborékok hatására felgyorsul a folyamat és a sört illetve a bort egyszerre zúdítja a vékonybélbe, és a gyomornál nagyobb felületű vékonybélben gyors felszívódás kezdődik, így a véralkoholszint is gyorsabban növekszik. Ha azonban sörre isszuk a bort, a sör kevesebb ideig tartózkodik a gyomorban, gyakrabban nyitja a záróizmot és kerül a vékonybélbe, így ha erre isszuk a bort a váltás sokkal kevésbé lesz drasztikus, a folyamat alapvetően nem változik meg, csak egy új összetevő kerül a képbe, így a véralkoholszint emelkedése is egyenletesebb marad.

Hát így. Érdemes tehát megfontolni a sorrendet. Habár tegye fel a kezét, aki gondosan mérlegelt 19 éves korában, amikor többféle alkohollal kínálták egy buliban. De akár szárazon tartod a novembert, akár nem, okosan inni sosem késő!